.
:cry:
1.Wyznacz współczynnik a, b i c funkcji f(x)=ax 2 +bx + c wiedząc, że f(−3) oraz y min
=−3 dla x= −2
2.Wyznacz współczynnik a, b i c funkcji f(x)=ax 2 +bx + c wiedząc, że f(5)=6 oraz y min
=−2 d;a x=3
3.Wykresem funkcji f(x) = x 2 +bx+c jest parabola o wierzchołku W(2,3).Wyznacz współczynnik
b i c
4.Wykresem funkcji f(x) = x 2 +bx+c jest parabola o wierzchołku W(−1,4).Wyznacz
współczynniki b i c
5.Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= −3x 2 − 6x +9
a)zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej
b)zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej
c)naszkicuj ten wykres
d)podaj zbiór wartości oraz podziały monotoniczności
e)podaj rozwiązanie nierówności f(x) jest mniejsze od 0
6.Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x 2 +4x +6
a)zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej
b)zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej
c)naszkicuj ten wykres
d)podaj zbiór wartości oraz podziały monotoniczności
e)podaj rozwiązanie nierówności y \ge 0
7.Wyznacz y min i y max funkcji f(x)=− 2/3 x 2 + 5/3 x w przedziale −3,2
8..Wyznacz y min i y max funkcji f(x)=− 1/4 x 2 + 1/2 x +4 i 3/4 w przedziale −1,5
9.Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= ax 2 +bx + c.Znajdź współczynniki a,b,c jeśli wiesz,że
jej m.z to −1 i 3, a do jej wykresu należy punkt A(2,6)
10.Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= ax 2 +bx + c.Znajdź współczynniki a,b,c jeśli wiesz,że
jej m.z to −4 i 3, a do jej wykresu należy punkt A (−2,20)



2) f(5)=6 oraz y min =−2 d;a x=3
y min =−2 dla x=3 ⇒W = (3; −2)
f(x) = a(x−3)2−2
f(5) = 6⇒ 6 = a(5−3)2 −2
6 = 4a −2
a = 2
f(x) = 2(x−3)2 −2
f(x) = 2( x2 −6x +9) −2
f(x) = 2x2 −12x + 16
) = 64
pierw z delty = 8
x1 = 3
x2 = 1
p = 1
q = 64/ 4(−2) = −8
a) y = a(x−p)2 +q
y = −2 (x − 1)2 − 8
b) y=a(x−x1)(x−x2)
y = −2 (x−3)(x−1)
c) daj zeszyt to naszkicuje
d) zrób sama
e) nie rozumiem co napisane ale i tak jak wyżej
5 rozwiązujesz analogicznie jak to
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
| 2 − 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 9 | ||||||||
xw = | = | , yw = ( | − 2)( | + 1) = − | * | = − | ||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 |
| 9 | ||
ZWf: y∊ <− | , ∞) | |
| 4 |
| 1 | ||
Oś symetrii x = xw = | ||
| 2 |