ciąg arytmetyczny
lll: Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, którego czwarty wyraz jest rowny
0, a różnica ciągu r spełnia warunek r≠0. Wtedy
a) S4=0 b) S7=a7 c) S7=0 d) a1=0
19 sty 17:22
wredulus_pospolitus:
wtedy
S7 = 0
ponieważ mamy taki oto wzór w ciągu arytmetycznym:
an+m + an−m = 2*an
w naszym przypadku n = 4, a m = {1,2,3}
i mamy:
a7 + a1 = 2*a4 = 0
a6 + a2 = 2*a4 = 0
a5 + a3 = 2*a4 = 0
i oczywiście: a4 = 0
dodając te równania do siebie stronami otrzymamy:
S7 = 7*a4 = 0
Można też skorzystać z innego faktu (dla ciągu arytmetycznego) jakim jest:
S2n+1 = (2n+1)*an dla dowolnego n∊N+
19 sty 17:52
wredulus_pospolitus:
poprawka −−−
S
2n+1 = (2n+1)*a
n+1
19 sty 17:52