Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 5 jest o 500 mniejsza
Ola: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 5 jest o 500 mniejsza od sumy
następnych n wyrazów tego ciągu. Oblicz n. (odpowiedź = 10)
Robiłam z początku to takim sposobem:
Sn + 500 = Sn (jednak Sn po prawej stronie jest sumą wyrazów ciągu, w którym a1=an, a reszta,
czyli różnica ciągu to 5, a n=n)
Sposób ten jednak nie prowadzi mnie do poprawnego wynku, choć nie widzę błędu w myśleniu.
Co może być nie tak? Chyba, że wszystko jest dobrze, jedynie popełniłam błędy rachunkowe
(uznaję
to jednak za bardzo mało prawdopodobne, obliczenia powtarzałam starannie kilka razy).
19 sty 11:04
Eta:
Sn+500=S2n−Sn
..................
dokończ
i wyjdzie
Odp: n=10
19 sty 11:32
Ola: Tak, ja tak zrobiłam później, ale zastanawiam się dlaczego nie wyszło tym sposobm, który
opisałam wcześniej
19 sty 16:30
wredulus_pospolitus:
Ponieważ robisz błąd w S
n' (tej drugiej sumie)
mianowicie, powinno być: a
1' = a
n+1 = a
1 + 5n

a nie a
1' = a
n = a
1 + 5*(n−1) jak zrobiłaś
czyli jakbyśmy zapisali jak chciałaś to byłoby:
S
n + 500 = S
n'
S
n + 500 = S
n + 5n
2
500 = 5n
2 −−> n
2 = 100 −−−> n = 10

I jak widzisz ... wychodzi
19 sty 17:46
Ola: Ach, rzumiem! Wzięłam zamiast pierwszego wyrazu z drugiego ciągu, ostatni wyraz z pierwszego.
Dziękuję!
19 sty 18:38