matematykaszkolna.pl
Macierze - pytania takitam: Witam Ostatnio dostałem na informatyce zadanie związane z tworzeniem macierzy. Problem tkwi w tym, że jeszcze nie miałem jej wprowadzonej na innych przedmiotach, dlatego mam kilka pytań. Czy jeżeli macierz ma m wierszy i n kolumn np.: a11 a12 .... a1n a11 a22 .... a2n : : : : : : am1 am2 .... amn To czy jej ostatni element (dla np. m = 25 i n 19) ma indeks równy a2519 (stworzony przez dostawienie do siebie m i n), czy raczej jest to a475 (m*n)? Z góry dziękuję za odpowiedź
18 sty 23:00
PW: (25, 19) Macierz taka jest funkcją dwóch zmiennych − pierwszą zmienną jest numer wiersza, drugą − numer kolumny. Nie "dostawiamy" ani nie mnożymy tych argumentów. Przyjęło się pisać tak jak podałeś, co nie budzi wątpliwości gdy m ≤ 9 i n ≤ 9. Dla większych m i n należałoby pisać am,n
19 sty 10:08
takitam: Rozumiem, dziękuję za pomoc.
19 sty 10:23
Mariusz: PW tak ale np w C możesz tablicę na macierz zadeklarować jak wskaźnik na jakiś typ danych wtedy indeks w tablicy obliczasz jako i*n+j albo możesz zadeklarować tablicę dla macierzy jako wskaźnik na wskaźnik (wtedy nie musisz obliczać indeksu tablicy ale allokacja pamięci na tablicę jest dwuetapowa najpierw allokujemy pamięć na tablicę wskaźników a następnie w pętelce allokujemy pamięć na poszczególne kolumny bądź wiersze)
19 sty 18:25