Zadanie z kontekstem realistycznym z funkcji dwóch zmiennych
Damian#UDM: Pewne przedsiębiorstwo wytwarza dwa rodzaje produktów w ilości x i y. Dzienny zysk tego
przedsiębiorstwa w zależności od wielkości produkcji tych produktów wyraża się wzorem:
z=−x2−y2+100x+300y .
Ustalić taki plan dziennej produkcji aby dzienny zysk był największy.
18 sty 22:05
wredulus_pospolitus:
z = −x2 + 2*50x − 502 −y2 + 2*150y − 1502 + 502 + 1502
z = −(x−50)2 −(y−150)2 +502 + 1502
zmax jest dla jakiego x i y ? A jaką wartość ma wtedy ?
18 sty 22:21