Dowód
Algorytm: Udowodnij, że:
3√16+√320+3√16−√320= 2
18 sty 22:05
chichi:
a =
3√16+√320 =
3√16+8√5 =
3√(1+√5)3 = 1 +
√5
b =
3√16+√320 =
3√16−8√5 =
3√(1−√5)3 = 1 −
√5
a + b = 1 +
√5 + 1 −
√5 = 2 □
18 sty 22:08
chichi:
przy b skopiowałem i w pierwszej równości nie zmieniłem znaku, uważaj jak będziesz przepisywał
18 sty 22:11
a@b:
2 sposób
a3+b3=(a+b)3+3ab(a+b)
3√16−√320+3√16−√320= x |3 ( a+b)=x
16+√320+16−√320 +33√(16−√320)(16−√320)*x=x3
32+3*3√−64x=x3
x3+12x−32=0 <⇒ (x−2)(x2+2x+16)=0
x=2
co kończy dowód
18 sty 22:32
chichi:
18 sty 22:35
a@b:
18 sty 22:53
ABC:
18 sty 22:54
Algorytm: Dlaczego z przekształcenia:
3√16+√5 wyszło
3√(1+√5)3
18 sty 23:10
Algorytm: Znaczy, jak ci wpadło do głowy przekształcić to na sześcian sumy? xd
18 sty 23:11
chichi:
Bo prawa strona równania mi to zasugerowała
18 sty 23:15
Algorytm: W jaki sposób ona zasugerowała? (Mógłbyś wytłumaczyć?)
Czy podstawiłeś sobie akurat 1 i √5?
Jaaaaaaaaaaaaaaaak ty pomyślałeś o tym? Proszę powiedz xd
19 sty 20:26
chichi:
To wymaga nieco wprawy we wzorach skróconego mnożenia − to cała filozofia
19 sty 20:29
chichi:
Za mało pracowałeś ze wzorami skróconego mnożenia
19 sty 20:31
Algorytm: Boże mistrzu, naucz mnie xd
19 sty 20:38
chichi:
Przestań tu trollować XD
19 sty 20:38
Algorytm: Nie było trolingu

Ale dobra, podstawiłem to
3√(1 + √5)3 do wzoru sześcian sumy i mi wyszło
3√41 + 3√5
19 sty 20:41
Algorytm: Znaczy tak sobie do sprawdzenia
19 sty 20:42
Algorytm: Wiem, że mogę pierwiastki usunąć i nie już będzie git.
Ale sobie sprawdzam po prostu.
19 sty 20:43
chichi:
(1 +
√5)
3 = 1
3 + 3*1
2*
√5 + 3*1*(
√5)
2 + (
√5)
3 = 16 + 8
√5 
Właśnie o tym mówiłem o
20:31
19 sty 20:43
Algorytm: I wtedy nie wychodzi mi 3√16+8√5
19 sty 20:44
Algorytm: O boże, faktycznie xd, nie przekształciłeś tych pierwiastków xd
19 sty 20:44
Algorytm: No to tym bardziej wow XD
19 sty 20:44
Algorytm: A skąd jest taka postać, że
a
3+b
3=(a+b)
3+3ab(a+b)
19 sty 20:51
wredulus_pospolitus:
tam powinno być −3ab(a+b)
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 = a3 + b3 + 3ab(a+b)
stąd:
a3 + b3 = (a+b)3 − 3ab(a+b)
19 sty 22:15
Algorytm: Aha, dziękuję!
19 sty 22:21
a@b:
A faktycznie zamiast + wpisałam −
sorry
19 sty 22:45
a@b:
nie wpisałam −
19 sty 22:46