Graniastoslup, kąty
Sm: Podstawą graniatosłupa prodtego jest trójkąt o bokach: 2, √7, 3. Przez najdłuższy bok podstawy
i jeden z wierzchołków drugiej podstawu poprowadzono płaszczyznę. W przekroju otrzymano
trójkąt o polu 3√3. Oblicz cosinus kąta zawartegi między ramionami tego trójkąta oraz miarę
kąta zawartego między płaszczyzna przekroju a płaszczyznapodstawy
Policzyłam wysokosc teh płaszczyzny i w tym momencie utknęłam. I moje pytanie brzmi: skąd wziąć
wysokość podstawy i wysokość całego graniastoslupa?
18 sty 21:06
janek191:

Mamy
x
2 + y
2 = 4
x
2 + ( 3 − y)
2 = 7
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
9 − 6 y = 3
6 y = 6
y = 1
x
2 = 4 − y
2 = 4 −1 = 3
x =
√3
======
19 sty 13:38
Sm: Dziękuję
19 sty 15:09