Planimetria
Alhazred: W prostokącie ABCD tangens kąta między przekątną DB, a bokiem AB jest równy 4/3 , wiedząc że
odległość punktu C od przekatnej DB jest równa 12cm, oblicz długosć boków
18 sty 20:57
chichi:
| | x | | 12 | |
Z podobieństwa trójkątów mamy: |
| = |
| ⇒ x = 16 |
| | | | b | |
Z tw. Pitagorasa: 12
2 + 16
2 = a
2 ⇔ a = 20 ⇒ b = 15
18 sty 21:13
a@b:
| | 3k*4k | |
W ΔBCD : |
| =12 ⇒ k=5 |
| | 5k | |
|AB|=|BC|=15 i |AD|=|BC|=20
i po ptokach
18 sty 21:42
a@b:
Poprawiam zapis
|AB|=|DC|=15
18 sty 21:44