proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie równoramiennym ABC dane są AB = 12 AC = BC = 10 Na boku AC wybrano punkt D
a na boku BC punkt E w taki sposób że odcinek DE jest prostopadły do boku BC i zawiera
się w stycznej do okręgu wpisanego w trójkąt ABC
Oblicz długości boków AD i DE czworokąta ABED
18 sty 20:43
a@b:

1/ tw. o odcinkach stycznych
|AD|=6+x , |DE|=r+x
P
ABC=48 2p=32 to r=3
więc |CE|=1 |DC|=4−x , |DE|=x+3
z tw. Pitagorasa w ΔDEC .......... x=.........
i dokończ.......
18 sty 23:21
anna: dziękuję
18 sty 23:39
a@b:
18 sty 23:49