Wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego:
Cloudy : Wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego:
Mogę prosić o pomoc z rozwiązaniem tego zadania ? Próbowałem przy użyciu d'alemberta ale
zatrzymuję się na pewnym początkowym etapie.
18 sty 20:12
chichi:
| | xn | | 1 | |
∑n=0∞ |
| , x0 = 0, cn = |
| |
| | n3 | | n3 | |
Szereg jest więc zbieżny dla x ∊ (−1, 1)
Teraz zbadaj zbieżność jeszcze na krańcach przedziału
18 sty 20:21
Cloudy : Z jakiego kryterium tutaj korzystamy ?
18 sty 20:22
Cloudy : W sensie chodzi mi o 2 linijkę w rozwiązaniu @chichi
18 sty 20:22
chichi:
Te, o którym piszesz w poście
18 sty 20:27
Cloudy : | | xn+1 | | n3 | |
Chwilka, bo mi wychodzi: |
| * |
| to czym będzie cn i x0 ? |
| | n+13 | | xn | |
18 sty 20:30
18 sty 20:33
Cloudy : Dzięki za linka, na końcu jest rozwiązane praktycznie takie samo zdanie. Teraz już zrozumiałem,
dziękuję
18 sty 20:39
chichi:
Możliwe, na zdrowie
18 sty 20:40