Zbieżność szeregu
Lolcia : Korzystając z kryteriów zbieżności, zbadać zbieżność szeregu
∑n=1∞(2n)!)n2n
∑n=1∞ (n+1)2n(2n2+1)n
gdyby równania nie były widoczne
∑(n=1)∞ ((2n)!)/n(2n)
∑(n=1)∞ ((n+1)(2n))/((2n2+1)n )
18 sty 18:11
chichi:
A jakie znasz kryteria?
18 sty 18:39
Lolcia : porównawcze, ilorazowe, d’ Alemberta, Cauchyego
myślałam aby pierwsze zrobić d' Alemberta a drugie Cauchego, ale w tym pierwszym
wychodzi mi szereg rozbieżny, a ma wyjść zbieżny. Nie wiem czy to błąd prowadzącego i jego
odpowiedzi do zadań, ale za każdym razem wychodzi mi szereg rozbieżny a lim wynosi 4
choć w odpowiedziach jest 1/4
18 sty 21:00
Maciess: Mozesz wstawic obliczenia?
18 sty 21:06
Maciess: 4 wychodzi jak się zapomni i wstawi n+1 tylko do wykładnika

Może tam poszukaj błędu
18 sty 21:20
Lolcia : wstawiam n+1 wszedzie tam gdzie trzeba.
q= |an+1/an|
Wychodzi mi
| 2(n+1)!/n2(n+1) / (2n)!/n2n|, a wiec po obliczeniach mam
2(n+1)!/n(2(n+1)) * n(2n)/(2n)!
takie działanie w przypływie rozpaczy wbiłam nawet do photomatha i nadal wychodzi mi wynik 4
więc nie rozumiem gdzie jeszcze mam dodać n+1
18 sty 21:35
chichi:
| | [2(n+1)]! | | (2n+2)! | | (2n)!(2n+1)(2n+2) | |
⇒ an+1 = |
| = |
| = |
| |
| | n2(n+1) | | n2n+2 | | n2n*n2 | |
| an+1 | | (2n)!(2n+1)(2n+2) | | n2n | | (2n+2)(2n+1) | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | n2n*n2 | | (2n)! | | n2 | |
18 sty 21:38
chichi:
Ehhh.. zrobiłem ten sam błąd co Ty... nie zmieniłem podstawy potęgi w mianowniku na
n+1,
tu pewnie leży pies pogrzebany
18 sty 21:46