Zadanie z funkcji kwadratowej. Prosze z wyjasnieniem.
Pomocy: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −4 i 6. Dodatkowo o funkcji f wiadomo że
jej największą wartość wynosi 5. Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
18 sty 17:56
ABC:
postać iloczynowa f(x)= a(x+4)(x−6)
współrzędna x wierzchołka to średnia arytmetyczna miejsc zerowych czyli x=1
wiemy że f(1)=5
5=a(1+4)(1−6)
5=−25a
a=−1/5
| | 1 | | 2 | | 4 | |
f(x)=−1/5(x+4)(x−6)=−1/5(x2−2x−24)=− |
| x2+ |
| x+4 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
18 sty 18:29
chichi:
f(x) = a(x+4)(x−6)
| | 1 | |
f(1) = 5 ⇔ a(1+4)(1−5) = 5 ⇔ −25a = 5 ⇔ a = − |
| |
| | 5 | |
Wymnoż nawiasy, a następnie przez ten współczynnik i wsio
18 sty 18:33
chichi:
O ktoś był szybszy
18 sty 18:33