Dowód geometryczny
Julka:

Dany jest sześciokąt foremny, wykaz że jego pole wyraza się wzorem 2z+n+3c. Na rysunku
oznaczyłam pola tak że pole trójkąta z zielona kropka to z. pole trójkąta z niebieska kropka
to n. Pole trójkąta z czerwoną kropka to c. Prosze o pomoc
17 sty 19:44
wredulus_pospolitus:
Punkt wspólny tych trzech trójkątów to jakiś 'szczególny' punkt ?
17 sty 19:59
Julka: Nie ma takiej informacji
17 sty 20:09
Julka: Up
18 sty 17:42
chichi:

Nieco dorysujmy i mamy:
S =
3c +
2z +
n □
18 sty 20:39
Julka: A dlaczego użytkowniku chichi dorysowales ten drugi sześciokąt i dlaczego to pole tyle wynosi
18 sty 21:51
a@b:

Pozwolisz
chichi, że wyjaśnię
| | 1 | |
PMBD= |
| 3a*e gdzie e=a√3 |
| | 2 | |
| | 3a2√3 | |
PMBD= |
| =3c+2z+n= PABCDEF |
| | 2 | |
Czy już jasne?
18 sty 22:52
chichi:
@
Eta pewnie, świetne wytłumaczenie.
Myślę, że @
Julka powinna już wszystko rozumieć
18 sty 23:17
a@b:
Julka to ..... maluśki
18 sty 23:52
ABC: Zboczeniec cycki sobie przyprawia?
19 sty 00:08
Julka: Dziękuję bardzo już rozumiem. Nie było mnie wcześniej na forum
20 sty 14:12