Własności funkcji
Parzysta: Niech f: N −−> N będzie funkcją taką, że dla każdego n ∈ N.
f(n) = k, gdy k najmniejsza liczba naturalna taka, że n = 2
m * k i m ∈ N.
Która z odpowiedzi jest prawidłowa (wielokrotny wybór)?:
A) f jest różnowartościowa
B) f nie jest różnowartościowa
C) f jest "na" (surjekcją)
D) f nie jest "na" (surjekcją)
E) f jest bijekcją
F) f nie jest bijekcją
Będę zobowiązana za wszelką pomoc.
17 sty 12:49
I'm back:
(a) nie. Niech n = 3 oraz n = 6 − > dla obu masz k =3
(c) nie. np. k=6 nigdy nie będzie przyjęte.
(e) logiczne że nie
17 sty 12:56
Parzysta: Dziękuję za odpowiedź.

Czy mogłabym poprosić o wytłumaczenie pierwszego podpunktu?
Podstawiając n = 3 do wzoru, musielibyśmy uzyskać 2
m * 3 = ? I tutaj, podstawiając dowolną
wartość z liczb naturalnych za "m", którego wynikiem byłoby 3. Dlatego, troszkę ciężko to
zweryfikować.
Zatem, od czego powinnam zacząć takie sprawdzanie?
17 sty 13:24
I'm back:
n=3
20*3 = 1*3 = 3
n=6
21*3 = 2*3 = 6
17 sty 16:21