tozsamosc
chay: Cześć, czy ktoś z was mógłby mi wytlumaczyć jak udowodnić tą tożsamość?
sin3A=3sinA−4sin
3
Widzę w internecie gotowe odpowiedzi lecz chciałbym zrozumieć metodę działania w takich
przypadkach.
Z góry dzięki
16 sty 15:49
ICSP: 3A = 2A + A
i wykorzystaj wzór na sinus sumy.
16 sty 15:53
ABC: ze wzoru sin (2A+A) =sin 2A cos A+ sin A cos2A = 2sinA cos A cos A+ sinA (1−2 sin2A) itd.
16 sty 15:53
chichi:
sin(3x) = sin(2x+x) = sin(x)cos(2x) + cos(x)sin(2x) = sin(x)(1−2sin2(x)) + cos(x)2sin(x)cos(x)
= sin(x) − 2sin3(x) + 2sin(x)(1−sin2(x)) = 3sin(x) − 4sin3(x)
16 sty 15:55
ABC: a jak miałeś liczby zespolone to możesz od razu dwa wzory na sin3A i cos3A za jednym razem
uzyskać
16 sty 15:57
chay: Ok, teraz rozumiem i wiem gdzie miałem kłopot. Dopiero teraz zauważyłem że
sin2a*cosa=2sinAcosA*cosa
Wielkie dzieki panowie
16 sty 16:05