Zbadaj różniczkowalność funkcji
julcia: Zbadaj różniczkowalność funkcji f(x):
a) f(x) = 3x2, x<2
x+10, x≥2
b)f(x) = ln(cosx), x∊(−π2,π2) \ {0}
0, x=0
Jak zabrać się za tego typu zadania?
16 sty 15:41
I'm back:
Policzyć jednostronne granice limh U{f(xo+h) − f{xi)}{h}
Dla xo będący punktem podejrzanym oto gdzie pochodną może nie istnieć
16 sty 15:48
ICSP: a) Poza punktem x = 2 funkcja jest różniczkowalna
W punkcie x = 2 różniczkowalność badasz z definicji(rozważasz pochodne lewo i prawostronne)
16 sty 15:48
I'm back: A zanim to... sprawdzasz czy funkcja jest ciągła w swojej dziedzinie
16 sty 15:48
julcia: a)
lim = 12
x−−>2−
lim = 12
x−−>2+
f(2) = 12
16 sty 15:59
julcia: Jakie są następne kroki?
16 sty 16:01
ICSP: Badasz granice:
| | f(2+h) − f(2) | |
limh → 0− |
| |
| | h | |
| | f(2+h) − f(2) | |
limh → 0+ |
| |
| | h | |
i patrzysz czy są równe.
16 sty 16:10
julcia: | | 3(2+h)2 −12 | |
limh→0− = |
| = limh→0− 3h + 12 = 12 |
| | h | |
| | (2+h + 10) −12 | |
limh→0+ = |
| = limh→0+ hh = 1 |
| | h | |
Czyli funkcja nie jest różniczkowalna?
16 sty 16:32
julcia: Ojć, na początku zapomniałam o lim
16 sty 16:33
ICSP: Jest dobrze.
16 sty 16:40
julcia:
16 sty 16:41