RÓWNANIE MACIERZOWE
Damian#UDM: Wyznacz X z równania macierzowego
A*X*B=C
Proszę o pomoc
16 sty 13:44
16 sty 13:47
chichi:
X = A−1CB−1
16 sty 13:48
16 sty 13:50
Damian#UDM: Hah, czyli coś tam potrafię

Dziękuję!
16 sty 13:51
chichi:
Tak jest okej, Na zdrowie
16 sty 13:54
Damian#UDM: Dobra, teraz mam
Następnie mnożę macierze od lewej do prawej po kolei?
Najpierw 1. z 2., a potem to co wyjdzie z 3. ?
16 sty 14:10
Damian#UDM: Załóżmy, że mam
X=D*E*F
| | | |
Czyli (D*E)*F= pewnie też | |
| | |
ciekawie czy to jest dobrze rozwiązanie
16 sty 14:15
chichi:
Pierwsza macierz odwrotna jest źle wyznaczona, widać już po wyznaczniku
16 sty 14:15
chichi:
"Najpierw 1. z 2., a potem to co wyjdzie z 3. ?"
No tak, bo można najpierw to równanie macierzowe pomnożyć najpierw przez pierwszą macierz
odwrotną z odpowiedniej strony, wykonać mnożenie macierzy z prawej strony równania i dopiero
przemnożyć stronami przez drugą macierz odwrotną z odpowiedniej strony i znów wykonujemy
mnożenie macierzy z prawej strony
16 sty 14:17
Damian#UDM: No to będę szukał błędu
16 sty 15:40