matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
deltoid
Michu:
W deltoidzie ABCD AB = BC = 3, CD = DA = 4 i ∠A = ∠C= 90
o
. Niech E będzie takim punktem na
18
przedłużeniu AC tak, że CE =
Oblicz długość DE
5.
16 sty 11:55
janek191:
6,8 ?
16 sty 13:26
janek191:
I BD I = 5 y
2
+ a
2
= 9 y
2
+ ( 5 − a)
2
= 16 −−−−−−−−−−− Odejmujemy stronami 25 − 10 a = 7 10 a = 18 a = 1,8 5 − a = 3,2 y
2
= 9 − 1,8
2
= 9 − 3,24 = 5,76 y = 2,4 więc x
2
= ( 5 − a)
2
+ ( y + 3,6)
2
x
2
= 3,2
2
+ 6
2
= 10,24 + 36 = 46,24 x = 6,8 ======
16 sty 13:48
a@b:
3*4
w ΔABD : |BD|=5 to e=
=2,4 więc |ME|=6
5
w ΔAMD : |MD|
2
= 4
2
−e
2
⇒ |MD|=3,2 to w ΔDME : x
2
=(3,2)
2
+6
2
⇒ x= 6,8 |DE|=x=6,8
==========
16 sty 14:10
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick