rozkład dwóch zmiennych
Statystyk: Łączny czas pracy (X,Y) dwóch układów elektronicznych ma gęstość
fXY (x, y) = x*e−x*(1+y) dla x ≥ 0, y ≥ 0
a) Wyznacz P(X ≥ 3);
b) wyznacz P(czas pracy co najmniej jednego układu ≥ 3)
Czy ktoś ma pomysł na to zadanie? Ja zacząłem je tak:
a)
P(X ≥ 3) = 1 − P(X<3) = 1−FX(3−)=...
muszę policzyć gęstość dla zmiennej X i wyznaczyć jej dystrubuantę (lecz dystrybuanta wychodzi
mi równa 1, co zapewne jest błędne bo nie zależy od X)
16 sty 00:48
I'm back:
A pokaż jak ta dystrybuante liczysz
16 sty 08:15
Statystyk: Okazuje się, że źle faktycznie policzyłem dystrybuantę (całka na złych przedziałach)
16 sty 11:46