stereometria
bożygniewa: Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 cm i
jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem 30*. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
15 sty 20:29
Mila:

α=30
o
1)
|DC
1|=p=3
√3
2) a:
6=a
√3 /*
√3
6
√3=3a
a=2
√3
3)
H:
(
√3)
2+H
2=(3
√3)
2
H
2=27−3=24
H=2
√6
V=P
ΔABC*H
V=18
√2
======
15 sty 20:57
a@b:

2 sposób (kl.8 SP) (bez trygonometrii)
Dwa razy z trójkąta "ekierki" o kątach ostrych 30
o, 60
o
P
p=3r
2√3 i
h=3r=3 ⇒ r=1 to
b=3
√3
to H
2= (3
√3)
2−(
√3)
2 ⇒ H
2=24 ⇒ H=2
√6=2
√3*
√2
V=3
√3*2
√3*
√2
V=18
√2
=======
15 sty 23:32