Kąty th1, th4, a są znane. Wyznacz kąt th5
Sandra: Kąty th1, th4, a są znane. Wyznacz kąt th5
sin(th1) * sin(th5) + cos(th1)*cos(th4)*cos(th5) = cos(a)
Da się to w ogóle wyznaczyć? Próbuje i nic...
15 sty 19:12
ABC: da się , to podpada pod p*sinα+q*cosα=r , gdzie p=sin(th1), q=cos(th1)*cos(th4), c=cos(a),
α=th5
15 sty 19:33
Sandra: Ale zawsze jak robię jakieś przekształcenia to i tak po dwóch stronach zostaje mi th5, albo
jakie rozdzielone
15 sty 19:45
ABC: czekaj jak gdzieś znajdę link do tego typu równań to ci wkleję bo nie chce mi się pisać
15 sty 19:54
ABC: z tym że to nie będzie ładnie wyglądało bo u ciebie te litery p,q również są funkcjami tryg. i
będą sinusy z cosinusów i tego typu rzeczy
jeżeli masz konkretne wartości kątów th1,th4 to najpierw podstaw a potem licz z liczbami
Chyba że Mariusz przyjdzie i tangens połowy kąta zrobi na zmiennych
drugi sposób z dzieleniem przez pierwiastek też będzie brzydki
15 sty 20:01
Sandra: No niestety musi być na literach, bo to przygotowanie do kinematyki odwrotnej... Muszę
wyznaczyć th5 analitycznie a resztę matlab będzie liczyć
15 sty 20:17