Pochodna funkcji w punkcie
Lolka: Korzystając z definicji obliczyć pochodną funkcji w punkcie
a) f(x)=cosx w x∈R
| | ⎧ | (x2−x dla x∈(−∞;1) | |
| b) f(x)= | ⎩ | 2√x−2 dla x∈[1;+∞) w x0=1 |
|
15 sty 18:21
janek191:
a) f(x) = cos x w x ∊ ℛ
| | f(x + h) − f(x) | | cos ( x + h) − cos x | |
f '(x) = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
h→0 h→0
| | | | 2x + h | | −h | | 2 sin( |
| *sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
= lim |
| = |
| | h | |
h→0
h→0
bo
h→0
15 sty 18:57
Lolka: dziękuję pieknie
czy przykład drugi mogę zrobić tak?
f'− = lim(x−>1−) f(x)−f(1)x−1)=lim(x−>1−) (x2−x)−(2√1x−1=lim(x−>1−)
x(x−1)x−1= x=1
f'+ = lim(x−>1+) f(x)−f(1)x−1)=lim(x−>1−) (2√x)−(2√1)x−1=
= lim(x−>1+) 2(√x−1)x−1= =21+√x=21+√1=22=1
i ponieważ f'− = f'+= 1 to f'(x)=1
15 sty 23:51