Przedziały funkcji
julcia: | | 1 | |
Wyznacz przedziały, na których funkcja f(x) = xln |
| |
| | x2 | |
jest jednocześnie malejąca i ściśle wklęsła
15 sty 17:08
julcia: Druga pochodna wyszła mi −
2x, ale nie wiem co dalej zrobić
15 sty 17:25
I'm back:
Dziwna tą drugą pochodna. Pokaz jak liczysz pochodne
15 sty 17:30
ICSP:
Funkcja malejąca (przedziałami − brak ciągłości w x = 0)
f'(x) < 0
Funkcja ściśle wklęsła:
f''(x) < 0
Czyli:
f'(x) < 0 ∧ f''(x) < 0
15 sty 17:40
julcia: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y'=(xln |
| ) = (x)' * ln |
| + x* ( ln |
| )' = ln |
| + x * |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | −2 | | 1 | |
|
| * |
| = ln |
| −2 |
| | 1x2 | | x3 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
y'' = (ln |
| −2)' = (ln |
| )' − (2)' = x2 * (− |
| ) = − |
| |
| | x2 | | x2 | | x3 | | x | |
15 sty 17:40
julcia: 1. f'(x) < 0
| 1 | |
| < e2 −−> tutaj nie wiem jak dalej do tego podejść |
| x2 | |
2. f''(x) < 0
x>0
15 sty 17:54
ICSP: x
2e
2 > 1 // :e
2 > 0
to jest nierówność kwadratowa.
Zastosuj wzór na różnicę kwadratów, następnie narysuj przybliżony wykres i z niego oczytaj
rozwiązanie.
15 sty 17:58
julcia: Czyli w 2. x∊(−∞, −1e)∪(1e, +∞)
Łącząc 1 i 2 wychodzi przedział (1e, +∞)
15 sty 18:09
ICSP: tak
15 sty 18:18
julcia: Dziękuję

Mam jeszcze pytanie do takiego zadania:
Wyznacz przedziały, na których funkcja f(x) = 4x +
1x jest jednocześnie rosnąca i wypukła.
1.y' = 4 − x
−2
x
2 >
14
x >
12 v x < −
12
x∊ (−
∞, −
12) ∪ (
12, +
∞)
2. y'' = (4 − x
−2)' = 2x
−3
2x
−3 > 0
x
3 > 0
x∊(0, +
∞)
Łącząc 1 i 2 x∊ (
12, +
∞)
Czy rozwiązanie jest prawidłowe?
15 sty 18:37
julcia:
15 sty 19:11
janek191:

Wygląda, że tak
15 sty 19:41
julcia: Dziękuję
15 sty 19:53