całka podstawianie
Julek45: Obliczyć:
∫x sqrt(x−3) dx metodą podstawiania.
15 sty 16:19
ite:
podstaw t = x−3
15 sty 17:11
Julek45: Wyszło dobrze. Dzięki. A co powiesz na całkę z 1/(x*sqrt(x2−2)). Podstawiłem t=x2−2, ale to
nie wystarczyło. Co dalej?
15 sty 18:35
Mariusz:
a nie lepiej t2=x2−2
15 sty 20:32
Mariusz:
Jeżeli chcesz podstawienia działające na całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx,
gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
√x2−2=t−x
x
2−2=t
2−2tx+x
2
−2=t
2−2tx
2tx=t
2+2
| | 2t | 2t | t2−2 | |
∫ |
|
|
| dt= |
| | t2+2 | t2−2 | 2t2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√x2−2=(x−
√2)t
x
2−2=(x−
√2)
2t
2
(x+
√2)(x−
√2)=(x−
√2)
2t
2
x+
√2=(x−
√2)t
2
x+
√2=xt
2−
√2t
2
x−xt
2=−
√2t
2−
√2
x(t
2−1)=
√2(t
2+1)
| | 2√2 | |
(x−√2)t=((√2− |
| −√2))t |
| | t2−1 | |
dx=−2
√2(t
2−1)
−2*(−1)*2tdt
| | (t2−1) | t2−1 | 4√2t | |
∫ |
|
|
| dt |
| | √2(t2+1) | (−2√2)t | (t2−1)2 | |
=−
√2arctg(t)+C
15 sty 21:01
jc: Podstawienie x=
√2ch t daje całkę
| | √2 sh t dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | √2 ch t √2 sh t | | √2 | | ch t | |
| | 1 | | dt | | 1 | | (sh t)' dt | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | √2 | | ch t | | √2 | | sh2t + 1 | |
| 1 | | 1 | | √x2−2 | |
| arctg sh t = |
| arctg |
| |
| √2 | | √2 | | √2 | |
16 sty 17:28
Mariusz:
To samo uzyskałby stosując pierwsze zaproponowane przeze mnie podstawienie
czyli t2 = x2 − 1
a te dwa następne podstawienia pokazałem aby wiedział
jak sobie radzić z całkami postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx ,
gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
16 sty 17:35
Julek45: Dziękuję za pomoc.
17 sty 22:44
jc: Mariusz, masz rację. Dziękuję.
t
2=x
2−2
tdt = xdx
| | dx | | xdx | | tdt | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| |
| | x√x2−2 | | x2√x2−2 | | (t2+2)t | | t2+2 | |
| | 1 | | t | | 1 | | √x2−2 | |
= |
| arctg |
| = |
| arctg |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
18 sty 11:44