Obliczyć wysokość czworościanu o podanych wierzchołkach
mk15: Obliczyć wysokość czworościanu o wierzchołkach P = (0,0,1), Q = (1,2,3), R = (−2,5,6), S =
(3,−2,1) opuszczoną z wierzchołka S
Wynik według książki to √2/2, a mi cały czas wychodzi √2
Próbuję to rozwiązać w taki sposób, że objętość czworościanu to 1/3 * pole trójkąta o
wierzchołkach P,Q,R * hs
Liczę V = 1/6 * |(PQ→, PR→, PS→)| i wychodzi mi 3
Pole trójkąta liczę: 1/2 * | (PQ→, PR→)|, bo to poła pola równoległoboku rozpiętego na tych
wektorach i wychodzi mi 9√2/2
hs = 3 * Vcz / Pt = √2
Co robię źle?
15 sty 14:46
Mila:
Liczę.
15 sty 19:59
Mila:
1)
PQ
→=[1,2,2], PR
→=[−2,5,5], PS
→[3,−2,0]
2) P
Δ:
i j k
1 2 2
−2 5 5
det(..)=[0,−9,−9]
3)
1 2 2
−2 5 5
3 −2 0
det(...)=18
4)
H=
√2
spr.
15 sty 20:29
mk15: Wielkie dzięki, już widzę, gdzie miałem błąd
15 sty 20:39
Mila:
H wyszło √2, to o jakim błędzie mówisz?
15 sty 20:49