obliczyć miary kątów między sąsiednimi ścianami ośmiościanu foremnego
mk15: Korzystając z iloczynu skalarnego obliczyć miary kątów między sąsiednimi ścianami ośmiościanu
foremnego.
Czy ktoś byłby w stanie pomóc z tym zadaniem?
15 sty 13:54
kerajs:
Wierzchołkami oktaedru mogą być punkty:
A=(1,0,0), B=(0,1,0), C=(0,0,1), D=(−1,0,0), E=(0,−1,0), F=(0,0,−1)
środek AB to H=(1/2,1/2,0)
Jaki jest kąt między wektorami HC i HF ?
15 sty 15:15
mk15: Nie wiem czy dobrze to liczę bo w podręczniku mam inny wynik, ale:
HF = (1/2, 1/2, −1), HC = (1/2, 1/2, 1)
HC o HF = − 1/2
|HC| = √3/2
|HF| = √3/2
−1/2 = √3/2 * √3/2 * cos alfa
cos alfa = −1/3
15 sty 16:45
Min. Edukacji: Dobrze Ci wyszlo
15 sty 18:46
Min. Edukacji: α≈109,5o
15 sty 18:48
mk15: No właśnie a w odpowiedziach jest: π/2
15 sty 19:22
22 sty 20:40