Ciągłość
Graniczny: Zbadaj ciągłość funkcji f(x):
a) { x2, x∊ <0,1>
f(x) = {
{2 − x2, x∊(1,2>
Czy w tego typu wypadku wystarczy obliczyć granice obustronną w 1 i f(1) ?
15 sty 13:46
ABC: warunki na ciągłość w punkcie 1
−istnieje wartość f(1)
−istnieje granica f przy x dążącym do 1
−granica jest równa wartości
poza punktem 1 znajdziemy zawsze otoczenie w którym funkcja jest dana tylko jednym wzorem z
klamerki
a więc jest w nim ciągła jako wielomian
15 sty 14:43
Graniczny: Dziękuję
Jak rozwiązać taki przykład:
{ cos πx2, |x|≤ 1
f(x) = {
{ |x−1|, |x| >1
15 sty 16:21
Graniczny: Bardzo proszę o pomoc
15 sty 19:18
Graniczny: Odświeżam.
16 sty 15:05
wredulus_pospolitus:
lim
x−>−1− −x+1 = 2
analogicznie dla x=1 i piszesz wniosek
16 sty 15:07