Nieciągłość drugiego stopnia
Adam: Czy nieciągłość drugiego stopnia typu oscylacyjnego jest usuwalna? Nie jestem w stanie znaleźć
odpowiedzi na to pytanie w Internecie więc jestem nadziei że tutaj znajdę odpowiedź
14 sty 22:01
wredulus_pospolitus:
a na czym polega nieciągłość typu oscylacyjnego
14 sty 22:10
Adam: funkcja ma nieskończenie wiele
oscylacji w otoczeniu punktu a (nie ma granicy w tym
punkcie) np. f(x)=sin(1/x) w a=0
14 sty 22:18
wredulus_pospolitus:
okey ... a nieciągłość chcesz 'zlikwidować' w jaki sposób? Poprzez odpowiednie złożenie funkcji
?
14 sty 22:21
wredulus_pospolitus:
i nie chcesz aby była nieciągła ... czy nie chcesz nieciągłości oscylacyjnej ?
14 sty 22:21
Adam: Usunięcie przez stworzenie funkcji klamrowej, przyporzadkowanie temu a=0 wartości
14 sty 22:39