Algebra
Saizou :
Cześć,
ma ktoś pomysł jak rozwiązać takie zadanie?
Wyznaczyć największą liczbą naturalną, którą można jednoznacznie przedstawić w postaci
28x+37y, gdzie x, y ∈ N.
Odp. to 2007,
ale jak do tego dojść?
14 sty 19:47
wredulus_pospolitus:
1) NWD(28,37) = 1 (co jest istotne)
2) skoro liczba ma być JEDNOZNACZNIE określona w postaci 28*x + 37*y to znaczy, że mamy tylko
JEDEN zestaw x,y odpowiadający temu przedstawieniu
3) związku z tym największą możliwą liczbą będzie 28*(37−1) + 37*(28−1) = 2007
4) dlaczego jest największa? Weźmy za przykład liczbę 2035 = 28*37 + 37*26 ale także = 28*0 +
37*(28+26)
5) ogólnie ... jeżeli liczba nie jest jednoznacznie przedstawiona, to znaczy że można ją
zapisać w postaci 28*x + 28*37*z + 37*y i taki właśnie zapis daje nam niejednoznaczność
pierwotnej postaci zapisania tejże liczby
14 sty 20:08
wredulus_pospolitus:
x,y ∊ N ale z ∊ N
+
14 sty 20:09
ABC: znam jeden sposób ale naprawdę ciężka artyleria z XIX w. teorii liczb , natomiast to jest o ile
pamiętam zadanie z legendarnej książki Musztariego i chyba było tam rozwiązane pewnie jakimś
łatwiejszym sposobem
lecz niestety książki nie posiadam
14 sty 20:10
Saizou :
Ale skąd wiesz, że x = 37−1 oraz y = 28−1?
14 sty 20:11
Saizou :
ABC właśnie z tej książki to zadanie pochodzi, ale też jej nie mam.
14 sty 20:12
wredulus_pospolitus:
niech k = 28x + 37y będzie niejednoznacznie określona, wtedy:
28x + 37y = 28a + 37b (gdzie x≠a , y≠b) −−> 28(x−a) = 37(y−b)
zachowana równość może być jedynie gdy:
y−b = 28j
x−a = 37n
największymi x i y takimi aby nie istniały a,b ∊ N by żadne z tych równań nie mogło zajść to:
x = 37−1 oraz y = 28−1 (bo wtedy musiało być odpowiednio a = −1 oraz b = −1).
jeżeli którekolwiek z x,y będzie większe o wyżej podanych, to minimum jedno z równań będzie
spełnione i będziemy mieli niejednoznacznie określoną postać liczby
14 sty 20:19
wredulus_pospolitus:
Czy trochę wyjaśniłem sposób w jaki na to patrzę ?
14 sty 20:19
wredulus_pospolitus:
jeszcze warto oświęcić linijkę komentarza równaniu:
x−a = (y−b)*m i dlaczego jego tutaj nie musimy rozpatrywać (chociaż równie dobrze moglibyśmy
to uczynić w formie komentarza, dlaczego nie trzeba tego czynić

)
14 sty 20:21
Saizou :
"największymi x i y takimi aby nie istniały a,b ∊ N by żadne z tych równań nie mogło zajść to:
x = 37−1 oraz y = 28−1 (bo wtedy musiało być odpowiednio a = −1 oraz b = −1)."
Dlaczego takie wartości? Dlaczego dobierasz j =1 oraz n = 1?
14 sty 21:06
wredulus_pospolitus:
dla jakiego x∊ N przy dowolnych a∊N oraz n∊N
+ poniższe równanie NIE BĘDZIE spełnione:
x − a = 37n
14 sty 22:04
wredulus_pospolitus:
poprawka n∊N oraz a≠x
14 sty 22:05
wredulus_pospolitus:
poprawka (ostateczna) n∊Z
14 sty 22:07
Kacper:
Posiadam tę książkę i nie ma tam zbyt wiele wyjaśnione na temat tego zadania
15 sty 07:01
ABC: Nie ma zbyt wiele , to znaczy jest szkic rozwiązania czy nie?
15 sty 07:19
Kacper:
Podpowiedź:
Co można powiedzieć dla liczb x−x1 oraz y−y1, jeśli (x, y) oraz (x1, y1) są rozwiązaniami
równania dla pewnego ustalonego c.
wskazówka:
"Zauważ, że liczby 28 i 37 są względnie pierwsze oraz liczby 19 i 84 też są względnie pierwsze"
15 sty 10:13
ABC: wredulus o 19 i 84 nic nie wspominał , czyli książka inaczej chce to zrobić niż on
15 sty 11:01
Kacper:
Z tym, że wskazówka była do 2 zadań, może to 19 i 84 tyczy się kolejnego zadania, nie patrzyłem
15 sty 18:25
ABC: chyba będę musiał zabawić się w pirata i ściągnąć z neta zobaczyć samemu
15 sty 18:27
Mila:
Jest necie zadanie : Największą liczbą naturalną, którą można jednoznacznie
przedstawić w postaci:
28x+37y, gdzie x,y∊N jest liczba 2007
1) ( *) 28x+37y=2007
liczba rozwiązań naturalnych:
| | 2007 | | 2007 | |
[ |
| ] lub [ |
| ] +1 |
| | 28*37 | | 28*37 | |
| | 2007 | | 2007 | |
[ |
| ] =[ |
| ]=1 |
| | 28*37 | | 1036 | |
2007:1036=1+r. 971
28x+37y=971 brak rozwiązań naturalnych ponieważ
971=1036−28−36− liczba nieosiągalna (tzn. że nie istnieją x,y∊N, aby spełniały to równanie)
2) Równanie (*) ma dokładnie jedno rozwiązanie naturalne.
(36,27)
3)
Nie wiem, wg jakiego tw. ustalić to, co wpisał
Saizou
Rozwiązanie równania:
28x+37y=1
x=4+37k
y=−3−28k, k∊Z
Coś trzeba z tego pokombinować ? Skorzystać z wielokrotności ?
15 sty 19:13