Wykaż, że dla kąta ostrego α podana równość jest tożsamością.
Hubert:
Zadanie:
Problem leży w tym, że wynik jaki uzyskałem jest sprzeczny.
Tzn.:
| sin2α | | sinα | |
| cosα = |
| |
| sinα | | cosα | |
Co jest sprzeczne.
W takim razie, gdzie popełniłem błąd? Książka nie daje żadnych odpowiedzi, na podstawie
których mógłbym wyciągnąć wnioski.
14 sty 18:20
Mila:
sinα≠0 i cosα≠0
czy
| | 1−cos2α | | sin2α | | sinα | |
2) L= |
| = |
| = |
| =tgα=P |
| | sinα*cosα | | sinα*cosα | | cosα | |
14 sty 18:30
Hubert:
Właśnie w tym problem.
Gdyby było tak jak w drugim przypadku, czyli:
nie byłoby problemu.
Chyba muszę w takim razie założyć, że jest to błąd w podręczniku.
14 sty 20:30
Mila:
Napisz swoje obliczenia z komentarzem, że podana równość nie jest tożsamością.
14 sty 23:36