rozklad na czynniki wielomian
kokos: Cześć, byłbym bardzo wdzieczny za pomoc w rozlozeniu tego wielomianu na czynniki. Sam nie moge
na nic wpaść.
x3+5x2−3x−9
13 sty 19:05
kokos: Oj, dostałem olśnienia. Wystarczy pogrupować naprzemiennie. Sory za kłopot
13 sty 19:09
The Yourney of Flower: Przed olśnieniem mogłeś sprawdzić dzielniki wyrazu wolnego też
13 sty 19:28
chichi:
A ja chciałbym poznać rozkład tego wielomianu w takiej postaci jak jest zapisany w poleceniu
13 sty 19:29
The Yourney of Flower: Pewnie sprawdziłeś w wolframie .
Ja nie . Jeśli jest tak jak mówisz to niedługo dostaniemy rozwiązanie i to długie.
13 sty 19:35
chichi:
O poznaje chyba... Zdrówka życzę!

Nie ma dużo do sprawdzania nawet z tw. o pierwiastkach wymiernych, ale sprawdziłem co do
powiedzenia ma dr Wolfram, bo najzwyczajniej w świecie mnie się nie chciało
13 sty 19:38
Miłość jest słodka :
13 sty 19:40
ABC: Kokos pokaż rozkład, Mariusz czeka na rewolucję w równaniach 3 stopnia
13 sty 19:53
Miłość jest słodka : x
3+5x
2−3x−9
a=1 b=5 c=−3 d=−9
Sprowadzmy ten wielomian do postaci
x
3+px+q
Obliczamy wyróżnik Δ
Tutaj powinien wyjść CI ujemny wiec masz 3 pierwiastki rzeczywiste
Możesz skorzystać ze wzorów Cardano
13 sty 20:10
ABC: może , ale to jest przypadek nieprzywiedlny ,dlatego czekam na ten rozkład z ciekawością
13 sty 20:15
chichi:
@
ABC ja również
13 sty 20:26
Miłość jest słodka : Tak jak mówisz to jest przypadek nieprzywiedlny
Jest tylko tutaj taki mały problem .On jest studentem a nie ja wiec niech sie troche wysili i
poszuka materiałów na ten temat
Ja oczywiście też sprawdziłem w wolframie że będzie to ten przypadek
Ma podane wzory do obliczeń więc niech policzy.
13 sty 20:26
ABC: ale on to pogrupuje naprzemiennie rozumiesz? Mariusz zzielenieje z zadrości że nie odkrył tej
metody
13 sty 20:30
Miłość jest słodka : Tak rozumiem

Może nie psujmy mu już nastroju bo niedawno obchodził urodziny
13 sty 20:35
Miłość jest słodka : Kokos jest wiele metod rozwiązania tego problemu
Jeden juz masz
| | 5 | |
Drugi sposób to podstawienie ( tutaj zrób x=y− |
| ) |
| | 3*1 | |
Trzeci to metoda stycznych i metoda siecznych
Tyle wystarczy bo pewnie miałeś tw Darboux.
Zycze miłego liczenia
13 sty 20:57
Mariusz:
może , ale to jest przypadek nieprzywiedlny
Skoro jest to przypadek nieprzywiedlny to proponuję trygonometrię jeżeli nie mieliśmy
wprowadzonych liczb zespolonych
x
3+5x
2−3x−9
| | 5 | | 5 | | 25 | | 125 | |
(x+ |
| )3=x3+3* |
| x2+3* |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 5 | | 25 | | 125 | |
(x+ |
| )3=x3+5x2+ |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 5 | | 34 | | 5 | | 25 | | 125 | | 34 | | 170 | |
(x+ |
| )3− |
| (x+ |
| )=(x3+5x2+ |
| x+ |
| )−( |
| x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 5 | | 34 | | 5 | | 385 | |
(x+ |
| )3− |
| (x+ |
| )=x3+5x2−3x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 5 | | 34 | | 5 | | 142 | |
(x+ |
| )3− |
| (x+ |
| )+ |
| =x3+5x2−3x−9 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
y=ucos(θ)
| 8 | | 68 | | 142 | | 27 | |
| 34√34cos3(θ)− |
| √34cos(θ)=− |
| | |
| |
| 27 | | 9 | | 27 | | 68√34 | |
| | 71 | |
4cos3(θ) − 3cos(θ)=− |
| |
| | 34√34 | |
gdzie arccos(x) to funkcja odwrotna do cos(x)
15 sty 21:31
ABC: kokos: Oj, dostałem olśnienia. Wystarczy pogrupować naprzemiennie. Sory za kłopot
13 sty 19:09
Obiecał pogrupować naprzemiennie , to byłaby rewolucja w równaniach 3 stopnia,
uciekł nie chcąc żeby świat poznał ten sposób.
15 sty 21:38
Mariusz:
ABC bawiłeś się metodami numerycznymi ?
Ostatnio pisałem program do znajdowania wartości własnych
i tam jednym z zastosowań takiego programu byłoby
numeryczne obliczanie pierwiastków wielomianu
Jednak mam problemy ze zbieżnością w przypadku wielokrotnych wartości własnych
Znasz jakiś sposób na przyśpieszenie zbieżności ?
15 sty 21:46
ABC: A wiesz Mariusz czytam akurat pewną książkę o tym ale na razie do wielokrotnych wartości
własnych jeszcze nie dotarłem
co ciekawe autor książki ma poglądy podobne do twoich , mówi " nigdy nie szukaj pierwiastków
równania
charakterystycznego w celu obliczenia wartości własnych, lepiej znajdź wartości własne innym
sposobem i będziesz mieć pierwiastki wielomianu przy okazji"
Może podczas ferii zimowych znajdę chwilę żeby dalej to postudiować
Wciąż czeka też sprowadzanie równania 5−tego stopnia do postaci specjalnej gdzie występuje
tylko pierwsza potęga
15 sty 21:53
Mariusz:
x3+5x2−3x−9
Tutaj mamy wartości własne macierzy
A=
−5 3 9
1 0 0
0 1 0
To jest oczywiście jedna z możliwych macierzy bo możemy wziąć dowolną ale odwracalną
macierz P i obliczyć macierz PAP−1
i ta macierz też będzie miała te same wartości własne co macierz A
15 sty 21:53
Mariusz:
ABC piszesz o przekształceniach Tchirnhausena
Sierpiński coś o tym wspominał ale chyba trzeba by jakichś materiałów
które by je dokładniej opisywały
15 sty 22:00
ABC: ja mam takie materiały w języku angielskim ale uzyskane przy pomocy komputerowych programów do
obliczeń symbolicznych
typu Sage Math a chcę kiedyś spróbować na piechotę coś sprowadzić , podobno ludzie w XIX w to
robili
15 sty 22:05
Mariusz:
Jeżeli twoim systemem jest Windows to C# masz w systemie i możesz sobie
przetestować mój programik do wartości własnych
https://pastebin.com/7cLraBVP
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W książce Fortuna Macukow Wąsowski Metody numeryczne
jest też sposób na wektory własne metodą QR
którego to w angielskich książkach nie znajdziesz
bo oni proponują metodę potęgową
(mnożenie macierzy przez wektor bądź rozwiązywanie układów równań)
15 sty 22:18
16 sty 13:33
Mariusz:
ABC jak zapisałbyś rozkład QR macierzy ?
W przypadku obrotów Givensa wystarczyło rozpisać jak wygląda
lewostronne mnożenie macierzy przez macierze obrotów Givensa
(aby z macierzy A uzyskać macierz R)
oraz rozpisać jak wygląda prawostronne mnożenie macierzy przez macierze obrotów Givensa
(aby z macierzy I uzyskać macierz Q)
Okazało się że wygląda to bardzo podobnie jak przy metodzie eliminacji Gaussa
tyle że mnożąc lewostronnie modyfikujemy dwa wiersze jednocześnie
a mnożąc prawostronnie modyfikujemy dwie kolumny jednocześnie
Witold Mizerski w swoich tablicach nazwał metodę obrotów Givensa
wariantem eliminacji Gaussa w której rolę operacji elementarnych pełni
mnożenie przez macierze obrotów Givensa
Jak to jest z metodą odbić Householdera ?
Tzn wszędzie rozkład QR metodą odbić Householdera
jest pokazywany jako ciąg mnożeń przez macierze odbić Householdera
jednak nie widziałem aby pokazywali jak efektywnie mnożyć macierz
przez macierze odbić Householdera
Jeśli chodzi o rozkład QR to można by opisać jeszcze zmodyfikowaną ortogonalizację
Grama−Schmidta (tak dla porównania z dwiema powyższymi metodami)
24 sty 16:49