regula de l'Hospitala
sinus: Stosując regułę de l'Hospitala, obliczyć granice funkcji
| | 2(ex+e−x) | |
wyszło mi z tego |
| , wynik powinien wyjsc 1/3 a skoro x→0 to w |
| | 2x*cosx−x2*sinx | |
mianowniku wychodzi 0, więc jak mam to zrobić?
2.
| | 2sin2x+sinx−1 | |
x→π/6: |
| ,tutaj nie wychodzi nawet symbol nieoznaczony, czy tu |
| | 2sin2x+3sinx+1 | |
jest błąd? wynik powinien wyjść: 3/5
13 sty 00:20
chichi:
W tym 1. to kolego chyba nie wiesz co to jest pochodna funkcji złożonej...
W 2. podstaw za argument π/6 i zobacz co otrzymasz...
Nie wiem skąd masz te wyniki...
13 sty 01:45
sinus: 1. Chyba właśnie wiem, skoro jej użyłem w tym pierwszym przykładzie...
2. W mianowniku nie ma minusa to jak tam ma wyjść 0?
13 sty 10:08
chichi:
No właśnie nie wyjdzie, żadnej reguły tu nie stosujemy... Po podstawieniu π/6 mamy g=0/3=0
13 sty 11:25
chichi:
Ad 1. No właśnie nie wiesz, bo ta pochodna jest źle policzona koleżko
13 sty 11:26
wredulus_pospolitus:
1. no chyba jednak właśnie NIE WIESZ skoro nie liczysz jej poprawnie
chodzi tutaj oczywiście o licznik
13 sty 11:50
Mariusz:
| | ex−e−x | ex−e−x | 1 | |
limx→0 |
|
|
| |
| | x | x | cos x | |
| | ex−e−x | | ex−e−x | | 1 | |
=limx→0 |
| *limx→0 |
| *limx→0 |
| |
| | x | | x | | cos x | |
| | ex−e−x | | ex−e−x | |
=limx→0 |
| *limx→0 |
| |
| | x | | x | |
| | e2x−1 | | e2x−1 | | 1 | |
=limx→0 |
| *limx→0 |
| limx→0 |
| |
| | x | | x | | e2x | |
| | e2x−1 | | e2x−1 | |
=limx→0 |
| *limx→0 |
| |
| | x | | x | |
| | e2x−1 | | e2x−1 | |
limx→0 |
| =2limx→0 |
| |
| | x | | 2x | |
=1
| | e2x−1 | | e2x−1 | |
limx→0 |
| *limx→0 |
| =2*2 |
| | x | | x | |
| | e2x−1 | | e2x−1 | |
limx→0 |
| *limx→0 |
| =4 |
| | x | | x | |
A co do Hospitala to trzeba uważać aby nie dostać kółeczka
(circular reasoning)
14 sty 01:14
chichi:
Też otrzymałem ten wynik, co ciekawe wynik z drugiej granicy podany przez autora również jest
błędny
14 sty 01:48
chichi:
Ja robiłem 'Hospitalem' i bez kółeczka..
14 sty 01:54
Mariusz:
No fajnie tylko aby to stwierdzić trzeba potrzebne pochodne liczyć granicami
(aby zauważyć czy do obliczenia pochodnej potrzebujesz liczonej granicy)
a wątpię abyś liczył w ten sposób
(u mnie w średniej nie czepiali się tego kołowego rozumowania
ale na zaocznych z informatyki już tak)
| | e2x−1 | |
Co do sposobu przedstawionego przeze mnie to aby policzyć granicę limx→0 |
| |
| | 2x | |
należałoby rozpatrzeć granice jednostronne ale wynik i tak powinien taki wyjść jak pokazałem
(granice jednostronne bo po podstawieniu prowadzącym do granicy z liczbą e
raz otrzymamy granicę →
∞ a raz granicę →−
∞)
No ale skoro miał liczyć z reguły de L'Hospitala
Co do tego drugiego przykładu to musiał źle zapisać mianownik
bo teraz nie ma symbolu nieoznaczonego
14 sty 14:56