matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
jak obliczyć te dwa zadania?
Piotr:
3
2
7+3
2
6
3
2
6+3
2
5
U{
√
50
−
√
18
{
√
2
}
11 sty 19:17
wredulus_pospolitus:
dubel
11 sty 19:38
Jolanta:
np 4*3+5*3 możemy wyciągnąc przed nawias 3 3*(4+5) 3
27
=3
26
*3 masz w liczniku wspólne 3
26
ale w mianowniku jest wspólne 3
25
będziemy chcieli skrócic ulamek wiec w liczniku wyciagniemy przed nawias 3
25
3
25
*(3
2
+3)
12
=
=3
3
25
*(3+1)
4
11 sty 21:10
Jolanta:
√
50
−
√
18
√
25*2
−
√
9*2
5
√
2
−3
√
2
2*
√
2
=
=
=
=2
√
2
√
2
√
2
√
2
11 sty 21:20