Równanie różniczkowe bez x
Damian#UDM: Zadanie 1.
Rozwiąż równanie różniczkowe
2y
''=3y
2
Rozwiązanie
1. Podstawienie
y
'=u(y)=u
y
''=u
'*u
2u
'*u=3y
2
Otrzymałem równanie o zmiennych rozdzielonych
udu=
32y
2dy |∫
12u
2=
12y
3+C , C
n={C
1, C
2, C
3, ...}∊R
12u
2=
12y
3+C |*2
u
2=y
3+C |
√
u=±
√y3+C
y
'=C
1√y3+C
Co dalej? Czy jest to w ogóle dobrze?
11 sty 18:41
Mariusz:
No tak to należałoby rozwiązać
Dalej to trzeba by sprowadzić do tzw całki eliptycznej
11 sty 19:15
Damian#UDM: Czyli coś, czego jeszcze nie potrafię

Chyba wrócę do nauk Mariusza
12 sty 00:58
Damian#UDM: Tu jeszcze są warunki początkowe:
y(−2)=1
y'(−2)=−1
12 sty 00:59
Damian#UDM: Zadanie 2.
Rozwiąż równanie różniczkowe
1. Podstawienie u(x)=y
'
y
''=u
'(x)
t*x=u |'
t
'*x+t=u
'
tdt=dx | ∫
t
2=2x+C
1 , C
1∊R
u
2=2x
3+C
1x
2 |
√
u=C
2x
√2x+C1 , C
1 i C
2∊R
y=C
2∫x
√2x+C1dx
No i znowu pytanie co dalej
12 sty 01:21
Mariusz:
Dalej to trzeba scałkować
Możesz podstawić a możesz przez części
∫x
√2x+C1dx=∫x(2x+C
1)
1/2dx
| | 1 | |
∫x(2x+C1)1/2dx= |
| x(2x+C13/2)−∫(2x+C13/2)dx |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∫x√2x+C1dx= |
| x(2x+C1)√2x+C1− |
| (2x+C1)2√2x+C1+C3 |
| | 3 | | 5 | |
12 sty 17:25
Mariusz:
| | 1 | |
Zapomniałem |
| przed całką |
| | 3 | |
Powinno być
| | 1 | | 1 | |
∫x(2x+C1)1/2dx= |
| x(2x+C1)3/2− |
| ∫(2x+C1)3/2dx |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∫x√2x+C1dx = |
| x(2x+C1)√2x+C1− |
| (2x+C1)2√2x+C1+C3 |
| | 3 | | 15 | |
12 sty 17:32
Mariusz:
Co do tej litery t to ja akurat wolę wybierać inną literę dla zmiennej
bo gdy będziesz miał możliwość zamiany zarówno zmiennej zależnej jak i niezależnej
to ci się może pomylić która zmienna jest zależna a która niezależna
Ja np zmienną t zarezerwowałem sobie dla zmiennej niezależnej
12 sty 17:40
Damian#UDM: Zadanie 3.
Rozwiąż równanie różniczkowe metodą sprowadzenia do równania I rzędu.
x
2*y''+x*y'−x=1
Zadanie 4.
Rozwiąż równanie różniczkowe metodą uzmienniania stałej.
y'cos(x)−x=sin(x)*(y+cos(x))
Zadanie 5.
Rozwiąż równanie różniczkowe liniowe II rzędu metodą współczynników nieoznaczonych.
Proszę o pomoc
23 sty 01:05
kerajs:
Ad 3
Podstawienie t=y' ⇒ t'=y'' daje równanie liniowe:
Ad 4
To także równanie liniowe:
| | x | |
y'−(tg x) y= |
| + sin x |
| | cos x | |
Ad 5
Brak równania
23 sty 08:49
jc: Trochę inaczej.
2y'' = 3y3
2yy' = 3y2y'
[(y')2]' = (y3)'
(y')2 = y3+C
23 sty 17:24
kerajs:
''jc: 2y'' = 3y3
2yy' = 3y2y' ''
Hmm ... . Skąd (z jakiego działania) się wzięła druga linijka?
23 sty 19:00
jc: Obie strony równania pomnożyłem przez y'.
Dość typowe przekształcenie.
m x'' = −V'(x)
m x'' + V'(x) = 0
m x'' x' + V(x) x' = 0
E stała (energia)
23 sty 19:07
kerajs:
'' jc: Obie strony równania pomnożyłem przez y'. ''
Czyli powinno wtedy tak:
2y'' = 3y
3 /* y'
2y'y'' = 3y
3y'
Jednak teraz widzę iż zrobiłeś literówkę w pierwszej linijce zmieniając potęgę z 2 na 3, i
zapomniałeś o znaku '' w drugiej.
23 sty 19:25
jc: Oczywiście miało być
2 y'' = 3 y2
[(y')2] ' = (y3)'
23 sty 19:45
Damian#UDM: Ja nie wierzę, zapomniałem równanie przepisać. Poszukam i wstawię je tutaj.
Dziękuję Wam za pomoc, przeanalizuje te rozwiązania
23 sty 22:02
Damian#UDM: Zadanie 5.
Rozwiąż równanie różniczkowe
(1−x)2y''−2xy'+2y=0
24 sty 04:45
Mariusz:
Tutaj możesz łatwo obniżyć rząd równania podstawieniem
y=x∫u(x)dx
(1−x)
2(x∫u(x)dx)''−2x(x∫u(x)dx)'+2y=0
(1−x)
2(∫u(x)dx+xu(x))'−2x(∫u(x)dx+xu(x))+2x∫u(x)dx=0
(1−x)
2(u(x)+u(x)+xu'(x))−2x∫u(x)dx−2x
2u(x)+2x∫u(x)dx=0
(1−x)
2(2u(x)+xu'(x))−2x
2u(x)=0
(1−x)
2xu'(x)+(2−4x+2x
2)u(x)−2x
2u(x)=0
(x
3−2x
2+x)u'(x)+(2−4x)u(x)=0
| u'(x) | | 4x−2 | |
| = |
| |
| u(x) | | x(x−1)2 | |
| A | | B | | C | | 4x−2 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x | | x−1 | | (x−1)2 | | x(x−1)2 | |
A(x
2−2x+1)+Bx(x−1)+Cx=4x−2
A(x
2−2x+1)+B(x
2−x)+Cx=4x−2
A + B = 0
−2A − B + C = 4
A = −2
A = −2
B = 2
C = 4+2A+B
A = −2
B = 2
C = 2
| 4x−2 | | −2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−1)2 | | x | | x−1 | | (x−1)2 | |
| | x−1 | | 1 | |
ln|u(x)|=2ln| |
| |− |
| |
| | x | | x−1 | |
| | (x−1)2 | | 1 | |
u(x)=C1 |
| exp(− |
| ) |
| | x2 | | x−1 | |
| | (x−1)2 | | 1 | |
y=x∫C1 |
| exp(− |
| )dx |
| | x2 | | x−1 | |
24 sty 05:30
Mariusz:
Oj w argumencie exponenty powinna być dwójka
| | (x−1)2 | | 2 | |
y = x∫C2 |
| exp(− |
| )dx |
| | x2 | | x−1 | |
Jak tę całkę policzyć ?
Możesz zacząć przez części
| | 1 | |
Możesz też zacząć od podstawienia t= |
| |
| | x−1 | |
a następnie od rozłożenia czynnika wymiernego na sumę ułamków prostych
i następnie to co się da to uprościć licząc przez części
Nie unikniesz jednak funkcji neelementarnych takich jak funkcja całkowo−wykładnicza
24 sty 06:01
Mariusz:
(1−x)2y''−2xy'+2y=0
Ja to się zaczynam zastanawiać czy ty aby na pewno w dobrym miejscu
postawiłeś ten kwadrat tzn czy aby nie powinien on być w tym miejscu
(1−x2)y''−2xy'+2y=0 ?
24 sty 06:22
Damian#UDM: No może jest błąd. Sprawdzę to
24 sty 22:05
Mariusz:
Chodzi o to że równanie które podałem jest równie trudne do rozwiązania
ale nie wymaga funkcji nieelementarnych
25 sty 09:07
Damian#UDM: Rozumiem

To może je lepiej zostawmy.
A teraz takie:
Zadanie 6.
Rozwiąż równanie różniczkowe.
2yy''+(y')
2+(y')
4=0
Próbowałem tak
u(y)=y' |'
u'*u=y''
u*(2yu'+u+u
3)=0
u=0 lub 2yu'+u+u
3=0
y'=0 |∫
y=C , C∊R
2yu'+u+u
3=0
u
3+u=−2y
dudy
| −1 | |
| ln|y|+C=ln|u|−12ln|u2+1| |
| 2 | |
ln|
1y|C=2ln|u|−ln|u
2+1|
Co dalej? Czy to wgl jest zrobione dobrze?
26 sty 21:42
Damian#UDM: Zadanie 7.
Rozwiązać równanie różniczkowe
1+3x2*sin(y)−xctg(y)*y'=0
27 sty 19:34
Damian#UDM: Już mam rozwiązanie, chory przykład
27 sty 22:41
Mariusz:
Jeśli chodzi o równanie z 26 sty 2022 21:42
to schemat postępowania dobry
A jeśli chodzi o równanie z 27 sty 2022 19:34
to łatwo znaleźć czynnik całkujący zależny od y
i sprowadzić do zupełnego
28 sty 05:36
Mariusz:
Równanie z 27 sty 2022 19:34
można też rozwiązać bez sprowadzania do zupełnego ale
trzeba by pozbyć się funkcji trygonometrycznych
Najlepiej zrobić to podstawieniem u(x) = sin(y(x))
28 sty 06:01
Damian#UDM: To jeśli mogę prosić o dokończenie równania różniczkowego z 26 sty 21:42 to będę bardzo
wdzięczny
28 sty 10:52
Mariusz:
Dalej to już tylko rozdzielasz zmienne
Wykonując mnożenie przenieś wyrażenie z y na tę samą stronę równania co dy
Na stronę równania gdzie masz stałą C3 przenieś także dt
Gdy już to zrobisz to dalej już tylko całkowanie
które tak na dobrą sprawę można wykonać w pamięci
28 sty 19:42
Damian#UDM: No racja, mogę przecież rozdzielić pierwiastek na licznik i mianownik. Super! Bardzo dziękuję
31 sty 17:26