Prawdopodobieństwo
Aga: Czy ktoś spotkał się jak rozwiązać takie zadanie?
Wiadomo, że P(A)= 0,7 , P(B')=0,4 oraz P(A∩B)=0,2 . Wyznacz wartość P(A'∩B) .
11 sty 11:25
Maciess: Pamiętasz prawo de Morgana dla zbiorow?
11 sty 11:29
Aga: nie było czegoś takiego w szkole
11 sty 11:29
Aga: A to zadanie na maturę podstawową ponoć, a nie dla studenta
11 sty 11:30
Maciess: Okej to inaczej. Potrafisz zamalować na diagramie Venna zbiór A'∩B?
11 sty 11:39
Aga: No właśnie nic takiego nie było
11 sty 11:43
janek191:
Czy dobrze jest przepisana treść zadania?
11 sty 12:05
Aga: tak, poszukałam i wychodzi, że A'∩B = B−A∩B, czyli po wyliczeniu wszystkich P(A'), P(B),
wychodzi:
P(A'∩B)=P(B)−P(A∩B) = 0,6−0,2=0,4
Dziękuję za pomoc
11 sty 12:07
janek191:
P ( A ∪ B ) = ?
11 sty 12:15
Aga: Nie, tego nie chcą. Ale można wyliczyć P ( A ∪ B ) =0,7+0,6−0,2=1,1
Chcą część wspólną A' i B.
11 sty 12:23
a@b:
@ Aga
Czy prawdopodobieństwo może być >1 ?
co jest u Ciebie : P(AUB)=1,1 −−− sprzeczność
Myślę,że w treści ma być P(A∩B)=0,3
11 sty 12:27
Aga: No taka jest treść zadania, nie ja ją układałam, niestety
11 sty 12:44