proszę o rozwiązanie
anna: dany jest trapez równoramienny ABCD oraz punkty K L M N E punkty K i L są środkami
ramion AD i BC odcinek KL przecina wysokość DE w punkcie M i przekątną DB w punkcie N
wiedząc że BD = 10cm KM = 1cm oraz MN = 4cm oblicz obwód tego trapezu
10 sty 23:07
wredulus_pospolitus:

1) Rysunek
2) Zauważ 'talesa'
a = 2
b = 8
c = b−a = 6
(2h)
2 = 10
2 − b
2 = .... −−−> 2h = ....
I wyznaczasz długość ramienia tegoż trapezu równoramiennego
I po zadanku
10 sty 23:15
anna: wynik to
obw = 16 + 4√10
10 sty 23:47
a@b:

Prawie bez .......... obliczeń

L=4
√10+16 = 4(4+
√10)
10 sty 23:54
anna: dziękuję
10 sty 23:56
a@b:
Dodatkowo:
anna
Wykaż,że |∡AKB|=90o
11 sty 00:01
anna: dziękuję
11 sty 07:59