Optymalizacja z wykorzystaniem pochodnej
Dżul: Heej, potrzebuje pomocy, rozwiązałam to zadanie, ale bez wykorzystania pochodnej, jak
doprowadziłam równanie do najprostszej postaci to wyszedł mi wierzchołek jako minimum, ale
niestety muszę użyć tu pochodnej zgodnie z treścią zadania. Wynik: minimalna wartość obwodu
36.
Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 24, a miara kąta wewnętrznego zawartego między nimi
π3. Wyznacz najmniejszą wartość obwodu tego trójkąta.
10 sty 16:46
PW: Co to jest π3?
A skoro już ułożyłeś funkcję na obliczanie obwodu, to ją podaj − sprawdzimy.
10 sty 17:42
wredulus_pospolitus:
a,b −−− boki o których mowa w zadaniu
a = 24 − b
założenia: a > 0 , b>0 , c > 0 (a z powyższego równania mamy: b < 24)
z tw. cosinusów:
c2 = a2 + b2 − 2ab*cos(π/3) = a2 + b2 − ab −−−> c = √a2 + b2 − ab −−−>
−−−> c = √ (24−b)2 + b2 − (24−b)*b
obwód: a+b+c = (24−b) + b + c = 24 + c = 24 + √ (24−b)2 + b2 − (24−b)*b
f(b) = 24 + √ (24−b)2 + b2 − (24−b)*b
wyznaczenie pochodnej, a później minimum z takiej funkcji może być troszeczkę problematyczne,
więc sobie uprościmy zadanie.
zauważamy, że funkcja g(x) = √x jest funkcją monotoniczną, rosnącą (im większy 'x' tym
większa wartość), natomiast funkcja h(x) = 24 jest funkcją stałą,
zatem więc wiemy, że f(b) = 24 + √ (24−b)2 + b2 − (24−b)*b osiągnie minimum dla takiego,
'b' dla którego funkcja n(b) = (24−b)2 + b2 − (24−b)*b osiągnie minimum (przy założeniu:
n(b) ≥ 0 ; b>0 ; b<24 )
n'(b) = .... i wyznaczasz minimum
10 sty 17:48
zaq: Okej rozumiem, dziękuję
10 sty 17:50
a@b:

b+c=24 ⇒ b= 24−c , c∊(0,24)
z tw. cosinusów
a
2=(24−c)
2+c
2−c(24−c)
a
2=3c
2−72c+576
a −− jest najmniejsze gdy c−−jest najmniejsze
| | 72 | |
czyli dla odciętej wierzchołka paraboli czyli cmin= |
| =12 |
| | 6 | |
zatem b=24−12=12
więc ΔABC jest równoboczny a=b=c=12
L=36 −− najmniejszy obwód
i po ptokach

Wredulus "pojechał" na wycieczkę: z Gdańska do Sopotu przez Wrocław
11 sty 17:19
wredulus_pospolitus:
@a@b −−− "[...] ale niestety muszę użyć tu pochodnej zgodnie z treścią zadania [...]"
11 sty 19:41
wredulus_pospolitus:
PS. Z Gdańska do Sopotu droga już mi się tak znudziła (w końcu z Gdańska jestem

), że
musiałem przez Wrocław sobie pojechać (i zobaczyć jak się miasto to zmieniło)
11 sty 19:42
Min. Edukacji: Następnym razem spróbuj przez Bornholm😄
11 sty 22:41