modelowanie
student: Dystrybuanta zmiennej losowej X dana jest wzorem:
F(x)=0 dla x≤0
1−exp(−3,36x) dla x > 0
Oblicz wartość oczekiwaną zmiennej losowej X.
Jak się za to zabrać?
Czy 1−exp(−3,36x) nie musi się równać 1?
10 sty 16:09
student: Podobnie tutaj:
F(x)=0 dla x≤0
0 dla x > 36
Dlaczego dla x > 36 nie jest 1?
10 sty 16:10
student: Czy w tym drugim to będzie tak?
10 sty 16:12
wredulus_pospolitus:
1. limx −> +∞ 1 − e−3.36x = 1 − 0 = 1
2. tak ... winno być 1 dla x>36
10 sty 18:10
wredulus_pospolitus:
3. A w jaki sposób wyznaczamy wartość oczekiwaną mając dystrybuantę ?
10 sty 18:11
wredulus_pospolitus:
i co niby oznaczać ma EX = x

co to niby jest za wartość oczekiwana?
10 sty 18:11
student: 3. Mając np. taką dystrubuantę:
F(x)= 0 dla x≤−3
0.17 dla x∊(−3,4)
1 dla x≥4
No to po prostu bym rozpisał tabelkę z x
i i p
i
gdzie x
1 = −3 i p
1 = 0,17
x
2 = 4 i p
2 = 0,83
EX = −3*0,17 + 4*0,83
Dlaczego "w tym drugim" tak nie można, chociaż w sumie skoro jest błąd i winno być 1 dla x>36,
to spróbuję
Wtedy byłoby:
10 sty 18:29
wredulus_pospolitus:
18:29 −−− a niby dlaczego

Spójrz do teorii

EX = ∫
D x*f(x) dx ; gdzie f(x) = F'(x) czyli funkcja gęstości
10 sty 19:17
wredulus_pospolitus:
albo szukaj jaki to jest rozkład i sprawdź gotowy wzór na EX
10 sty 19:19
student: To w takim razie czego tyczy się wzór na EX, że ∑k xkpk?
10 sty 19:26
wredulus_pospolitus:
no tego samego ... ale w momencie gdy masz dyskretny rozkład ... tutaj z dystrybuanty jak nic
widać, że mamy rozkład ciągły
a nawet jakbyś się uparł/−a na dyskretnym to nie bierzemy dwóch (brzegowych) wartości tylko
WSZYSTKIE
10 sty 20:37
student: "3. Mając np. taką dystrubuantę:
F(x)= 0 dla x≤−3
0.17 dla x∊(−3,4)
1 dla x≥4
No to po prostu bym rozpisał tabelkę z xi i pi
gdzie x1 = −3 i p1 = 0,17
x2 = 4 i p2 = 0,83
EX = −3*0,17 + 4*0,83
"
Czyli to też źle wyliczyłem?
10 sty 20:38
wredulus_pospolitus:

Przykład wykresy dystrybuanty dla rozkładu:
dyskretnego
ciągłego
10 sty 20:42
wredulus_pospolitus:
20:38 −−− nie − tutaj jest dobrze −−− bo tutaj masz rozkład dyskretny (czerwony)
masz najpierw wartość 0 ... później jest 'pik' i wartość prawdopodobieństwa zmienia się na 0.17
i jest znowu stała
i później znowu masz 'pik' i prawdopodobieństwo zmienia się na 1
10 sty 20:46
student: Masz rację, porąbało mi się totalnie, co nie zmienia faktu, że nie wiem dalej jak to obliczyć,
ponieważ potrafię wyznaczyć gęstość dla poszczególnych przedziałów, ale takiego ogólnego wzoru
gęstości nie wiem, jak wyznaczyć.
F(x)=0 dla x≤0
x
dla 0 < x ≤ 36
36
0 dla x > 36
Tutaj gęstość to będzie :
f(x)=0 dla x≤0
0 dla x>36
10 sty 20:48
wredulus_pospolitus:

o wiele łatwiej zauważyć czy zmienna losowa jest dyskretna czy ciągła z wykresu gęstości:
dyskretna
ciągła
10 sty 20:48
student: sory, dziwnie się skopiowało.
Chodzi o ten przykład z postu drugiego, ten z "exp" na razie zostawmy.
10 sty 20:49
10 sty 20:57
wredulus_pospolitus:
Mam nadzieję, że to Ci rozjaśnia sprawę wyznaczania wartości oczekiwanej przy ciągłym
rozkładzie prawdopodobieństwa
10 sty 21:06
student : Hm, czyli to jest coś w stylu wyznaczania funkcji dystrybuanty mając gęstość, tyle że przy EX
mnożymy nasza funkcja jeszcze przez x?
10 sty 21:06
wredulus_pospolitus:
no nieeee .... w przypadku jednostajnej akurat tak, ale już mając ten drugi rozkład to całeczka
będzie z goła inaczej wyglądać
10 sty 21:10
wredulus_pospolitus: dopiero teraz doczytałem ... w sumie to tak.
Dlatego też −−− raczej się operuje na wykresie (funkcji) gęstości, a nie dystrybuanty.
Sam wykres dystrybuanty może być często mylący dla postronnego (niewprawionego) obserwującego.
10 sty 21:12
student : Dzięki, a jak się uporać z tym przykładem wyjściowym z exp?
10 sty 21:22
wredulus_pospolitus:
F(x) = 1 − e
−3.36x (olewam zerowy przedział)
f(x) = F'(x) = 3.36e
−3.36x
więc mamy:
| | e−3.36x | |
3.36 ∫ x*e−3.36x dx = −x*e−3.36x − |
| |
| | 3.36 | |
zauważ, że:
∫ x*e
ax dx = //
przez części:
u = x ; v' = e
ax
| | xeax | | eax | | xeax | | eax | |
// = |
| − ∫ |
| dx = |
| − |
| czyż nie  |
| | a | | a | | a | | a2 | |
10 sty 21:31
student : Czyli nie obliczymy w tym przypadku „konkretnej” liczby?
10 sty 21:33
wredulus_pospolitus:
heee

nie ... obliczamy ... po prostu ja Ci policzyłem całkę NIEOZNACZONĄ ... podstawiasz
granice całkowania

zamiast +
∞ wstawiasz lim
x−>+∞ i liczysz
10 sty 21:35
wredulus_pospolitus:
granicę 'ze szpitala' będzie najszybciej policzyć
10 sty 21:36