modelowanie
student: Gęstość zmiennej losowej X jest dana wzorem:
f(x)=ax
5 dla x∊(0;3)
0 dla pozostałych
Ile wynosi wartość parametru a do dwóch miejsc po przecinku?
Tutaj wydawałoby się analogiczne zadanie jak do tego, co poprzednio wstawiłem, ale nie
rozumiem, no bo
dlaczego a nie może być dowolne?
Dystrybuanta byłaby
F(x)=0 dla x < 3
1 dla x≥3
I jakie ma tutaj znaczenie a?
10 sty 11:31
student: Wiem tyle, że na pewno nie może to być ≥ 1, ale co z tego wynika?
10 sty 11:33
10 sty 11:35
student: Czyli tę całkę należy przyrównać do zera?
10 sty 12:02
student: do jedynki*
10 sty 12:02
ICSP: Tak.
∫R f(x) dx = 1
stąd wyznaczysz stałą a.
10 sty 12:21
10 sty 12:31
ICSP: Tak.
∫R f(x) dx = ∫−∞∞ f(x) dx = ∫−∞0 f(x) dx + ∫03 f(x) dx + ∫3∞ f(x) dx =
= 0 + ∫03 ax5 dx + 0 = ∫03 ax5 dx = 1
10 sty 12:43
student:
A dla zadania, gdzie gęstość jest określona wzorem:
f(x)=ax
3 dla x∊(0;1)
0 dla pozostałych
F(x)=∫
−∞0 0 dx + ∫
01 ax
3 + ∫
1∞0dt = ∫
01 ax
3
∫
01 ax
3 = 1
| | x4 | | 1 | |
a * ∫01 x3 = a * [ |
| ]01 = |
| a |
| | 4 | | 4 | |
dobrze?
10 sty 14:53
ICSP: dobrze
10 sty 15:16