proszę o rozwiązanie
anna: jedna z przekątnych trapezu ma długość 9√2 cm a druga 15cm Punkt przecięcia się przekątnych
znajduje się w odległości 3 cm od krótszej podstawy i 6cm od dłuższej podstawy
oblicz
a) długości podstaw trapezu
b) długości ramion trapezu
10 sty 11:01
a@b:

h=9
z podobieństwa trójkątów ABM i CDM w skali k=2
|AB|=2b i |BM|=10 i |AF|=6
to w ΔFBM : .......... |FB|= 2b−6 = 8 ⇒ |AB|=2b=14 i |DC|= b=7
teraz już dokończ sama............
b) Odp: |AD|=
√85 i |BC|=
√106
10 sty 13:35
anna: nie wiem skąd AB =2b i BM =10
10 sty 14:25
anna: nie wiem jeszcze dlaczego AD = √85
10 sty 14:53
janek191:
| DM | | 5 | |
| = |
| ze skali podobieństwa Δ CDM i ΔABM |
| BM | | 10 | |
10 sty 15:54
anna: dziękuję
10 sty 22:49
a@b:
Już jasne?
10 sty 23:04
anna: tak bardzo dziękuję
10 sty 23:08