modelowanie matematyczne
student: Gęstość zmiennej losowej X dana jest wzorem:
0 dla pozostałych
Wybierz wszystkie poprawne:
a. Wartość dystrybuanty F(−22)>0
| | 1 | |
b. Wartość dystrybuanty F(1)> |
| |
| | 3 | |
c. Wartość dystrybuanty F(46)=1
Według mnie nie ma poprawnej, bo skoro gęstość to pochodna z dystrybuanty, to w takim razie
dystrybuanta
| | 1 | |
dla x∊(0;3) powinna być |
| x2, a dla pozostałych 0. |
| | 9 | |
Czy to tak nie działa?
10 sty 10:17
10 sty 10:20
student : Nie bardzo niestety widzę, co z tego wynika. Miałem na zajęciach tylko wyznaczanie funkcji
gęstości z podanej dystrybuanty i to była po prostu pochodna, w drugą stronę nie miałem,
dlatego myślałem, że to po prostu całka
10 sty 10:29
ICSP:
F
X(x) = ∫
−∞x f(x) dx
Dlatego
| | ⎧ | 0 dla x ≤ 0 | |
| Fx(x) = | ⎨ | x2/9 dla x ∊ (0 , 3) |
|
| | ⎩ | 1 dla x ≥ 3 | |
10 sty 10:37
student : No w sumie racja, nie wpadłem na to, dziękuję bardzo
10 sty 10:41
student: Przepraszam, ale cały czas jednak próbuję załapać sens i nie wiem, jak to tego doprowadzić.
No bo skoro F(x)= ∫
−∞x f(x) dx
| | x2 | |
to jak dojść do wyniku |
| tak "formalnie"? |
| | 9 | |
10 sty 13:11
student: Bo ja bym to widział tak:
∫
−∞x 0 dt = 0 dla x<0
| | 2 | | 2 | |
∫0x |
| x dt dla x∊(0;3) = |
| x2 |
| | 9 | | 9 | |
∫
−∞x 0 dt = 0 dla x≥3
| | 2 | | 1 | |
i tu wychodzi |
| x2 a nie |
| x2 |
| | 9 | | 9 | |
10 sty 13:20
ICSP: Dla t ∊ (0,3):
F
X(t) = ∫
−∞t f(x) dx = ∫
−∞0 f(x) dx + ∫
0t f(x) dx =
| | 2 | | t2 | |
= ∫−∞0 0 dx + ∫0t |
| x dx = 0 + |
| |
| | 9 | | 9 | |
10 sty 13:25
ICSP: | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | t2 | |
∫0t f(x) dx = ∫0t |
| x dx = |
| * |
| x2|0t = |
| (t2 − 0) = |
| |
| | 9 | | 9 | | 2 | | 9 | | 9 | |
Jeżeli t ≥ 3 to rozbijasz na trzy całki.
F
X(t) = ∫
−∞0 f(x) dx + ∫
03 f(x) dx + ∫
0t f(x) dx
Druga całka da Ci 1.
10 sty 13:30
student: pogubiłem się w moim rozwiązaniu z tym, gdzie "t", a gdzie "x", ale już chyba zrozumiałem,
dzieki raz jeszcze jeszcze
10 sty 13:34
student: Zapomniałem, że tu jeszcze trzeba podać odpowiedzi

Zatem podsumowując: a i c?
10 sty 15:28
student: tylko c*
10 sty 15:29
ICSP: tylko c
10 sty 15:36