Transformacja Laplace'a
morsek1: (zgodnie z sugestią − nowy wątek) Stosując transformację Laplace'a rozwiązać nast. zagadnienie
początkowe.
1)
⎧ x' = −x + y + et, x(0) = 0
⎩ y' = x − y − et, y(0) = 0
Wyznaczyć tylko y(t)
2)
⎧ x' + x + 2y= 0, x(0) = 0
⎩ y' − 3x + y= 0, y(0) = 1
Wyznaczyć tylko y(t)
3) .
⎧ x' − y' =−sint, x(0) = 12
⎩ x' + y' = cost, y(0) = −12
Wyznaczyć tylko x(t)
Wyszło mi tak:
ad 1) y(t) = − 13et + 13e−2t
ad 2) y(t) = 2et −3et
ad 3) x(t) = 12 (cost+sint)
Dobrze mi wyszło?
9 sty 21:59
morsek1: ad2) poprawka
y(t) = 2et − 3e2t
9 sty 22:00
kerajs:
''morsek1: (zgodnie z sugestią − nowy wątek)''
Przeczytaj sugestie jeszcze raz.
9 sty 22:38