Funkcja kwadratowa z parametrem i wartością bezwzględną
SpeedAmigo: Dla jakich wartości parametru m równanie: x2 − (m+1)|x|+1 = 0 ma dwa różne rozwiązania?
Gdyby nie wartość bezwzględna to było by bardzo łatwe, ale co mam robić, gdy mam wartość
bezwzględną? xd
9 sty 17:47
a@b:
|x|2−(m+1)|x|+1=0
a teraz ?..........
9 sty 18:02
PW: A próbowałeś podstawić x2 = |x|2 i tak rozwiązać problem? Będzie równanie kwadratowe
t2 − (m + 1) t + 1 = 0,
z trochę innym warunkiem niż w pierwotnym zadaniu..
9 sty 18:03
a@b:
9 sty 18:05