Naszkicuj wykres funkcji 2 f (x) = x − 3|x|+ 2 .
matematyka: Zrobiłam zadanie, miejsca zerowe: −2,−1, 1, 2
wierzchołki: 3/2, −3/2
kolejny punkt (0,2)
to rozumiem, lecz kiedy podstawię 4 to:
y= 4
2−3*4+2= −2
czyli mam punkt (4,−2)
kiedy podstawię jako minus
y=4
2+3*4+2=30
czyli punkt (4,30)
Nie rozumiem, wykres photomath ma parabolę do góry, a jak podstawiam pod x to wychodzi mi
parabola w dół, mimo że x
2 mówi mi, że do góry. Dlaczego więc kiedy podkładam 4 wychodzą mi
takie rzeczy
9 sty 13:27
matematyka: przepraszam tam w poleceniu ma byc y=x2 −3|x|+2
9 sty 13:33
I'm back:
Co podstawisz 'jako minus'

Podstaw ileś x = − 4? Jeżeli tak to nie uwzglednilas wartości bezwzględnej.
Wykres sunkcji f będzie symetryczny względem osi OY
9 sty 13:33
I'm back:
Druga sprawa:
Dla x=4 mamy 4
2 − 3*4 + 2 = 16 − 12 + 2 = 6
9 sty 13:34
matematyka: y=42+3*4+2=30
czyli punkt (4,30)
taki wysoki ma być punkt? on różni się od tego (6,2)
więc symetryczny ma być względem 6,2 czy 4,30
nie rozumiem
9 sty 13:37
matematyka: symetryczny względem osi oy ale do punktu (6,2) czy (4,30) tak poprawne pytanie
9 sty 13:41
I'm back:
x = 4
4
2 − 3*4 + 2
9 sty 13:56
I'm back:
x = 6
6
2 − 3*6 + 2 = 36 − 18 + 2 = 20

Jak Ty liczysz ze takie liczby z kosmosu Ci wychodzą?
9 sty 13:58
matematyka: x=4
y=42+3*4+2=30
y=x2 −3|x|+2
y=x2−3|x|+2
lub
y=x2+3|x|+2
i ja podłożyłam do dodawania
9 sty 14:02
I'm back:
Jaki +

Niby czemu wsadzasz tam +? Na jakiej podstawie?
Co za BZDUUUURA

f(x) = x
2 − 3|x| + 2 można zapisać jako
| | ⎧ | x2 −3x +2 ; dla x≥0 | |
| f(x) = | ⎩ | x2 +3x +2 ; dla x<0 |
|
9 sty 14:11
matematyka: Ok, zrobiłam jeszcze raz i teraz postaram się łatwiej
wybrałam sobie x=4
42−4*3+2=6
czyli punkt (4,6)
wybieram punkt x=−4 , a ponieważ x=−4 więc podkładam do x2+3x+2
(−4)2+3*(−4)+2=16−12+2= 6
czyli (−4,6) i wyszło dobrze hehe, naprawdę można się pogubić, ale jak to rozpisałam, to w
końcu się udało, dziękuję Ci za pomoc.
9 sty 14:14