Dlaczego liczba -2,(01) jest liczbą wymierną?
SzybkaAnka: Dlaczego liczba −2,(01) jest liczbą wymierną? Jak to wykazać?
9 sty 12:01
ICSP: x = −2.(01) //* 100
100x = −201.(01)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami:
100x − x = −201.(01) +2.(01) = −199
99x = − 199
9 sty 12:35
a7: dlatego, że da się ją przedstawić w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych, a jak to zrobić
pokazał już ICSP
9 sty 13:54
a@b:
Każda liczba wymierna ma rozwinięcie dziesiętne skończone
lub nieskończone okresowe
9 sty 15:52
SzybkaAnka: dziekuje!
9 sty 16:56
PW: a@b, myślę że trzeba się powołać na twierdzenie odwrotne.
9 sty 17:45
a@b:
9 sty 18:01