ICSP: Lewa strona:
sin(4x)sin(x) = 4sin
2(x)cos(2x)cos(x)
Prawa strona:
cos(3x) = cos(x)[4cos
2x − 3]
Zatem równanie zapisujemy następująco:
4sin
2(x)cos(2x)cos(x) = cos(x)[4cos
2(x) − 3]
skąd
cos(x) = 0 v 4sin
2(x)cos(2x) = 4cos
2(x) − 3
Z równaniem cos(x) = 0 nie powinno być większych problemów.
W drugim należy podstawić t = cos(2x) , |t| ≤ 1.
Przy takim podstawieniu powstanie równanie kwadratowe o pierwiastkach:
Zatem ostatecznie będziemy mieli:
| | √2 | | √2 | |
cos(x) = 0 v cos(2x) = |
| v cos(2x) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |