proszę o rozwiązanie
anna: bok rombu ma długość 13 a tangens kąta ostrego wynosi 2,4 oblicz długości przekątnych
obliczyłam pole rombu = 156
wysokość = 12
ale nie wiem jak obliczyć długości przekątnych
9 sty 10:10
I'm back:
Wyznaczony został sinus kąta ostrego? Jeżeli tak to.
1) trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych połowie długości przekątnych ma kat ostry
równy połowie kąta ostrego rombu
2) z funkcji trygonometeycznych obliczysz długości tych przyprostokatnychh
9 sty 10:20
9 sty 10:38
anna: wyniki to
AC = 4√13
BD = 6√13
9 sty 10:43
I'm back:
Pamiętaj że musisz wyznaczyć sin(α/2) i cos(α/2)
9 sty 11:03
a@b:

f
2=18
2+12
2 ⇒ f=6
√13
e
2=13
2−(3
√13)
2 ⇒ e=2
√13
to 2e=4
√13
9 sty 15:14
anna: dziękuję
9 sty 17:42