Prawdopodobieństwo
oilOK: W pewnej grze gracz może wygrać n złotych, przy czym n = 0, 1, 2, . . .
| | 1 | |
Prawdopodobieństwo wygrania dokładnie n złotych jest proporcjonalne do |
| . |
| | n! | |
Obliczyć prawdopodobieństwo wygrania co najmniej 3 złotych.
Wydaje mi się, że trzeba obliczyć prawdopodobieństwo wygrania
0, 1, 2 zł, a następnie sumę tych prawdopodobieństw odjąć od 1.
| | 1 | | 1 | |
Tylko, że np. |
| = 1 i |
| = 1 jak odejmę to od jedynki to wyjdą głupoty. |
| | 0! | | 1! | |
Proszę o pomoc, bo się zgubiłem
8 sty 22:08
kerajs:
| | k | | k | | k | |
0* |
| +1* |
| +2* |
| +....=1 |
| | 0! | | 1! | | 2! | |
| | 1 | | 2 | | 3 | |
k( |
| + |
| + |
| +....)=1 |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
ke=1
| | k | | k | | k | | 1 | | 1 | | 5 | |
P(X≥3)=1−P(X<3)=1−( |
| + |
| + |
| )=1− |
| (1+1+ |
| )=1− |
| |
| | 0! | | 1! | | 2! | | e | | 2 | | 2e | |
8 sty 22:40
kerajs:
Ech, jakieś bzdury powypisywałem.
Zaraz się poprawię
8 sty 22:46
kerajs:
| k | | k | | k | | k | |
| + |
| + |
| + |
| +...=1 |
| 0! | | 1! | | 2! | | 3! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
k( |
| + |
| + |
| + |
| +....)=1 |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | |
ke=1
Reszta się zgadza.
8 sty 22:49
oilOK: Dziękuję, tylko nie rozumiem czemu stosujemy takie podstawienie z k.
| | 1 | | 1 | |
Ten ciąg (1+ |
| + |
| + ...) jest równy liczbie e? Pytam, bo nie znam takiej |
| | 1! | | 2! | |
zależności.
Jeśli moje pytania są głupie to sorki, ale chciałbym zrozumieć o co chodzi

Jeszcze raz dzięki za pomoc
8 sty 23:03
Maciess: Przypomnij sobie jak wygląda rozwinięcie w szereg Taylora funkcji e
x
8 sty 23:08