Rozwiąż
KP: Powiedzcie mi proszę co robię źle w poniższych rachunkach.
Zadanie: Rozwiąż.
√31−12 √3 + √76 − 42 √3 = √ (2−3 √3)2 + √ (7−3 √3)2 = |2−3 √3| + |7−3 √3|
= −(2−3 √3) −(7−3 √3) = −2 + 3√3 −7+3√3 = 6√3−9.
Powinno wyjśc 5, a nie wiem gdzie źle rozumuję.
8 sty 20:14
kerajs:
|2−3 √3| + |7−3 √3|= −(2−3 √3) +(7−3 √3) = −2 + 3√3 +7−3√3 = 5
8 sty 20:18
KP: ojej, dobra, dopiero zauważyłem, że źle przyjąłem, że 7−3 √3 jest mniejsze od zera i dlatego
opuszczając znak wartości bezwzględnej niepotrzebnie zmieniłem znak
8 sty 20:21