Oszacować przedział ufności
adaś: Zadanie − Rozkłady zmiennych losowych
Przeprowadzono wywiad z 200 losowo wybranymi studentami ostatniego roku studiów. Zadano im
pytanie,
czy są zadowoleni z aktualnie funkcjonującego systemu stypendialnego. Odpowiedź „tak” uzyskano
od 90%
studentów. Oszacować przedział ufności dla frakcji studentów aprobujących obecny system
stypendialny,
przy współczynniku ufności 1−α=0,95
Jak rozwiązać to zadanie?
8 sty 18:40
Maciess: Jeśli chodzi o statystykę to można powiedzieć, że jestem Jaroszem. Ale spróbujmy. Odpowiedź
i−tego studenta to może być realizacja zmiennej losowej X
i, która ma rozkład dwupunktowy
P(X
i=1)=1−P(X
i=0)=0.9
Suma Y = X
1+X
2+...+X
200 będzie miała rozkład B(200,0.9) a na mocy CTG możemy korzystać z
teorii dla rozkładu normalnego.
Estymator frakcji p=0.9
| | VarY | | 0.9*0.1 | |
Estymator wariancji s2= |
| = |
| |
| | 2002 | | 200 | |
s=0.021
Przedział ufności ma postać p+− s*1.96
[0.858, 0.942]
8 sty 22:29
adaś: na mocy CTG? nie rozumiem. I skąd wziął się ten wzór na estymator wariancji s2 .
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie, z góry dziękuję
9 sty 16:00
adaś: | | 0.9*0.1 | |
I dlaczego s=0.021 skoro s2 = |
| =0.18, więc √s2=0,42 . I skąd wzięło się 1.96 |
| | 200 | |
przy p+−s*1.96?
9 sty 16:17